Régóta szemeztem ezzel az olasz tésztával, csak egy hibája van, nem lehet kapni. Legalábbis nagyon nehéz ráakadni. Véletlenül megakadt rajta a szemem tegnap egy kis boltban, természetesen azonnal lecsaptam rá. Mindjárt ki is próbáltam. Valami mennyei... mármint nem a tészta, hanem ez a recept vele... Vegetáriánus módra készült, spenóttal, ricottával és fűszeres paradicsom szósszal. No meg persze parmezánnal és bazsalikommal, ahogy egy ízig-vérig olasz ételt szokás. Mondjuk, ha eltekintünk a tésztaszél fodrától, akkor simán házi gyúrt tésztával is el lehet készíteni. De hát azok a fodrok..., kellenek na...
Hozzávalók 4 személyre: 12 lap fodros lasagna tészta, 500 gr. ricotta túró, 500 gr. bébi spenót, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 100 gr. reszelt parmezán sajt, 1 marék bazsalikom, 3-4 kanál olíva olaj, só, őrölt fekete bors, 400 ml. fűszeres paradicsomszósz. Tálaláshoz: reszelt parmezán sajt, bazsalikom levél.
A tésztát sós, lobogó vízben "al dente" megfőzzük. Nem szabad puhára főzni mert akkor szakad és nem lehet majd szépen tekerni. Akkor jó, ha még nincs teljesen átfőve. Ha megfőttek a tészta lapok, óvatosan kiszedjük őket a vízből és egy deszkára lefektetjük mindet. Egy serpenyőben kevés olíva olajon lepároljuk a friss spenótot, amit ízesítünk a reszelt fokhagymával. Ha megpárolódott, deszkára borítjuk és késsel felaprítjuk. Egy tálba tesszük a ricottát, hozzáadjuk a spenótot, a tojásokat, a reszelt parmezánt, sót, borsot és a vágott bazsalikomot. Összekeverjük.
A tésztalapokra elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük őket.
Egy sütőtál aljára öntjük a 3/4 rész paradicsomszószt, ráültetjük a tekercseket, tetejükre rákanalazzuk a maradék szószt, majd megszórjuk egy kevés reszelt parmezán sajttal.
180 °C-fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük az ételt. Tálaláskor még szórunk rá parmezánt és bazsalikommal díszítve kínáljuk. Nagyon finom, igazi olasz tészta étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése