"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. szeptember 11., péntek

~ CITROMTORTA POHÁRBAN ~


















Ennek a desszertnek az alapja az angol citromkrém a Lemon curd. Első lépésben ezt kell elkészítenünk, ami nem egy ördögi tevékenység, mégis sokan félnek tőle, hogy kicsapódik meg csomós lesz... Nem kell parázni, ha követed az utasításokat, tuti, hogy sikerül majd. Utána már tényleg gyerekjáték a desszert összeállítása, hiszen csak rétegesen telepakoljuk a hozzávalókkal az előkészített kelyheket. Egy nagyon kellemesen savanykás és krémes "sütemény" válik belőle, amit a pohárból ki tudunk majd kanalazgatni. Csakis behűtve tálald!


Hozzávalók a citromkrémhez: 2 egész tojás, 2 tojás sárgája, 2 bio citrom, 6-7 kanál cukor, 50 gr. tea vaj, csipet só. Továbbá: 250 gr. mascarpone, 200 ml tejszín, 1 kiskanál vanília esszencia, 2 kanál porcukor, 12 db. babapiskóta. Díszítéshez: 2 megmaradt tojás fehérje, 2-3 kanál porcukor.


Először a citromkrémet készítjük el. Egy lábosba vizet forralunk, majd ráhelyezünk egy akkora tálat, aminek az alja majdnem beleér a vízbe. Így fogunk vízgőz felett főzni. A tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a citromok átszűrt levét, és a reszelt héját, a cukrot és a csipet sót. Habverővel addig kevergetjük, amíg szinte megfő az egész krém és pudingszerűvé be nem sűrűsödik. Ha szép fényes és sima a krém, akkor lehúzzuk a tűzről és azon melegében hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Elkeverjük, hogy a vaj feloldódjon benne. Kihűtjük. A mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a vanília esszenciát, a porcukrot és a citromkrémből jó három nagy kanállal. Simára kikeverjük az egészet, majd a végén beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is. Veszünk négy kelyhet, az aljára szórjuk elosztva az elmorzsolt babapiskótákat, rákanalazzuk a krémet, majd a krém tetejére halmozzuk a megmaradt citromkrémet is. A díszítéshez felverjük a megmaradt tojásfehérjéket a porcukorral, habzsákba töltjük és feldíszítjük vele a desszertek tetejét. Ha van zsebsárkányunk, akkor megpirítjuk vele a habrózsák tetejét. Tálalásig behűtjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése