A gomba viszonylag kedvelt zöldség nálunk, abszolút helyettesítheti a húst. Számos módon készítettem már. Levesnek, megöltve, salátába, raguba vagy csak simán kirántva. Most egy boros-kakukkfüves ragut hoztam vele, amihez nagyon jól illett az apró, petrezselymes mini palacsinta. Kínálhatunk hozzá friss vegyes salátát is egy kevés öntettel, akkor igazán teljes lesz az ízözön.
Hozzávalók: 500 gr. fehér csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd, fokhagyma, 3-4 kanál olaj, 1 dl. fehér bor, 2,5 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt fekete bors, 3-4 ágacska friss kakukkfű. Palacsinta hozzávalói: 300 gr. liszt, 4dl. tej, 1 tojás, 1mokkáskanál só, 1/2 csomag aprított petrezselyem, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Első lépésben kikeverjük a palacsintatésztát, hogy legyen ideje egy kicsit pihenni. A raguhoz felaprítjuk a hagymát, a fokhagymát és egy serpenyőben a forró olajon üvegesre pirítjuk. Közben a gombát leöblítjük, szárazra töröljük és felszeleteljük. Érdemes nem túl nagy gombákat venni, a legjobb hozzá a dió méretű. A felszeletelt gombákat és a sülő hagymákhoz adjuk, majd magas lángon lepirítjuk, hogy inkább süljön, mint párolódjon. Fűszerezzük a gombát sóval, őrölt fekete borssal, a friss kakukkfűvel. Mikor a gomba lesült és szép pirosas a színe, meghintjük a liszttel, elkeverjük, és hozzáöntjük a bort, a tejszínt. Kevergetve felforraljuk, krémesre főzzük a ragut. Ha nagyon besűrűsödne, egy kis borral vagy vízzel lazítunk rajta. A végén rászórjuk az aprított petrezselymet. Letakarjuk és melegen tartjuk. A bekevert palacsintatésztából forró, olajozott serpenyőben, apró palacsintákat sütünk. A gombaragut forrón tálaljuk a mini palacsintákkal és esetleg friss salátát kínálhatunk hozzá.
Finom lehet.. De a gomba nem zöldség.
VálaszTörlésMindenkinek oda kell egyet.....na mindegy is.
TörlésSzia ! Ma ebédre készítettem, finom volt! A kis palacsinta BULI kutyának is ízlett! Köszi!
VálaszTörlés