Mikor tiniként feltálalták elém a dinnyét sonkával, hát konkrétan libabőrös lettem tőle. Azért valljuk be, hogy itthon a 80-as években egy ilyen előétel még nem volt igazán bevetett szokás a magyar családoknál. Nálam még ott is elvérzett a dolog, mert ifjú leányként a sárgadinnyével konkrétan a világból ki lehetett volna üldözni. Még az illatát sem bírtam, nem, hogy az ízét. Aztán változtak az idők, meg ugye én is... Alapjáraton is szeretem már a sárgát, és így pedig abszolút egy különleges előételé nőtte ki magát a szememben. A sós sonka, a selymes lágy sajt, tökéletesen passzol a mézédes dinnyegolyókkal. Jól behűtve, csemege...
Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1 kisebb sárga illetve "méz" dinnye, 20 szelet pármai sonka, 2 csomag mini mozzarella, 1/2 csokor petrezselyem és pár levél bazsalikom, őrölt fekete bors, olíva olaj.
A dinnyéket felezzük, magjukat kikaparjuk, majd karalábévájóval kigolyózzuk a dinnyehúst. A sonkát kézzel széttépkedjük, feltekerjük. A mozzarella sajtokat leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy ovális tálra tetszőlegesen felpakoljuk a dinnyegömböket, a sonkát és a sajtot. Kevés olíva olajjal lecsepegtetjük, a vágott zöldfűszerrel megszórjuk és őrölt borsot hintünk rá. Lefóliázzuk és tálalásig behűtjük. Remek előétel, vagy grill húsok mellé nagyszerű köret.
Imádom az ilyen különleges salikat! :)
VálaszTörlés