"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. május 21., péntek

~ WINDSOR KENYÉR ~

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Nem túl sok kenyeret és péksüteményt fogyasztunk mostanában, de ez a puha kalács valahogy elvarázsolt a kinézetével. Állítólag kedvelt reggeli péksütemény az Angol királyi családban. Mondjuk ha ez igaz, akkor ezen egy cseppet sem csodálkozom. Olyan puha és foszlós, hogy szinte elolvad az ember szájában. Frissen, langyosan csak úgy eteti magát. Vajjal és mézzel egyszerűen fenomenális. 
 
 
Hozzávalók 12 bucihoz: 350 gr. liszt, 30 gr. cukor, 200 ml. tej, 2 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál porélesztő, 2 kanál  tejpor, 1 mokkáskanál só, 25 gr. puha vaj. 


A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a porélesztőt, a tejport és alaposan elkeverjük. Ez után jöhet hozzá a langyos tej, a tojások sárgája. Bedagasztjuk és sima tésztát készítünk belőle. A végén beledagasztjuk a puha vajat is. Mikor elkészültünk vele,egy tálba tesszük a tésztát, fóliával letakarjuk és egy óra alatta duplájára kelesztjük. 





 Mikor megkelt, kissé lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk a tésztát 12 darabra. Minden darab tésztát átgyúrunk és szép gombócokká formázunk meg. 
 
 

 
 A kész gombócokat vajjal kikent sütőformákba tesszük hatosával. Letakarjuk a tálalkat és addig kelesztjük, amíg a gombócok összeérnek majd.
 

 



 A sütőt előmelegítjük 175 C°-fokra. A tészta tetejét egy kevés olvasztott vajjal megkenjük és porcukorral megszórjuk. Mehet be a sütőbe sülni kb. 25-30 percre. Mikor megsült, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése