Öt éve sütöttem utoljára ezt a süteményt... Pedig nagyon finom. Nem is értem, hogy miért került a feledés homályába... Igaz nem egy egyszerű sütemény, de aki jól forgatja a habverőt, annak ez sem jelenthet nagy akadályt. Elég sok íz van benne, úgy hogy egy ízbombának számít. Ha kerek tortaformában sütjük, akkor nagyon dekoratív torta is válhat belőle. Aki szereti a csokoládé, a kávé, és a gesztenye harmonizáló ízét, annak ez a sütemény, biztosan a kedvencévé válik...
Piskóta hozzávalói: 6 db tojás, 16 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg keserű
kakaópor, 2 evőkanál tortadara, 3 evőkanál olvasztott teavaj, 1/2 cs. sütőpor.
I. Krém: 20 dkg keserű csokoládé, 5 dkg teavaj, 1 vaníliás cukor, 250 gr.-os Mascarpone fele, 2 dl tejszín.
II. Krém: 25 dkg gesztenyepüré, 5 dkg vaj, a mascarpone másik fele, 2 dl tejszín, 1 korty rum vagy pár csepp rum aroma.
Továbbá: 2 dl lefőtt feketekávé, kb. 20 db babapiskóta.
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk az
olvasztott vajat és elkeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral a
kakaóporral és a tortadarával, majd ezt is hozzákeverjük a tojásos
masszához. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd lazán
beleforgatjuk a kakaós piskótamasszába. Sütőpapírral kibélelünk egy
gáztepsi méretű tepsit, a piskótamasszát beleöntjük, egyenletesen
elsimítjuk, majd 180-200 C-on, 15 perc alatt készre sütjük a piskóta alapot. /Megjegyzés: Most egy 20x30 cm-es tepsiben sütöttem és lapjában vágtam ketté a piskótát. Így is remekül működött.. /A kisült
piskótát keresztben elfelezzük, hűlni hagyjuk. Az I. krémhez a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. Mikor már nem meleg, beledobjuk a fagyos vajat, a
vaníliás cukrot, és addig keverjük míg egyenletes krémet nem kapunk. A tejszínt kemény habbá verjük. Először a
mascarponét keverjük az olvasztott csokiba, utána pedig a felvert habot. Lazán addig
keverjük, míg kemény állagú krémet nem kapunk.
A II. krémhez a gesztenyepürét kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a mascarponét, a
rumot és a felvert tejszínhabot. Addig keverjük míg egyenletes krémet
nem kapunk.
A sütemény összeállítása: A piskóta egyik felére, rákenjük a
csokoládés krémet, kirakjuk hézagosan, lefőtt feketekávéba mártott babapiskótával, erre kenjük a gesztenyés krémet, majd befedjük
a süteményt a másik piskótalappal. Kissé lenyomkodjuk, az oldalán a krémet szépen
elkenjük. Érdemes a gesztenyés krémből két kanállal félre tenni és ezt kenni a sütemény tetejére. Hűtőben 3-4 óra
alatt kifagyasztjuk, majd hosszúkás szeletekre felvágva tálaljuk.
Nem ismertem eddig ezt a sütit, nagyon guszta, és a leírás és a fotók alapján igazán finom is lehet! :)
VálaszTörlésElső látásra beleszerettem,nagyon finom lehet,tetszik az ízharmóniája,ki fogom próbálni,köszi a receptet:)
VálaszTörlésJúj, ez nagyon finom Kriszti!! :P
VálaszTörlésEz igazi ünnepi sütemény, vittem is a receptet és egészen biztosan el fogom készíteni:-))))
VálaszTörlésCsodásak a képeid megint, ahogy mindig is, szinte szeretném a tálat kikapni onnan, no a süti is irtó guszta, csak nyelek és nyelek:-)))))
Jajj, de szép sütit sütöttél, nyalogatom is a számat. :D Párom anyukája szokott ilyet készíteni, nagyon szeretjük.
VálaszTörlésKriszt, nyerő a sütid!:) Viszem is a receptet, köszi!:)
VálaszTörlésKedves Lányok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a hozzászólásokat! Mindenkinek szívből ajánlom, hogy süsse meg, mert nagyon finom sütemény. Nem mondom, nem az a beledobálom fajta és kész, de megéri a kisebb fáradságot! :o) Az étcsoki fontos, hogy jó legyen mert attól még finomabb a sütemény....
Egyik krémben sem olvastam cukrot, a receptben. Nem hiányzik belőle?
VálaszTörlésA csokoládés krémben szerepel 1 csomag vaníliás cukor. Nekem ennyi elég volt hozzá. Ha esetleg neked jobban bejön édesebben mindkét krém, akkor tehetsz hozzá 1-2 kanálnyi porcukrot.
Törlés