"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. augusztus 20., szerda

~ REGGELI KIFLI ~


















Augusztus 20.-án, az új kenyér ünnepére rendszerint kenyeret szoktam sütni. Most szakítva a hagyományokkal, kifli készült. Finom és vajas. Elég nagy adag, de nem érdemes felezni a mennyiséget, mert a kiflik azért nem olyan nagyok. 4-5 személy bőven bereggelizik belőle. Mivel semleges az íze, így bármivel ehetjük: felvágottal, sajttal, pástétommal, hideg sülttel vagy éppen lekvárral, mézzel... Nagyon finom, könnyű kifli, köszönhetően a benne lévő tojásoknak és a vajnak. 

A mai nap nem csak ünnep számomra, hanem egy emlékezés is... Sok szeretettel gondolok Édesanyámra, aki ma töltené be a 70. életévét... Az Ő kis megsárgult füzetéből való ez a régi recept.


Hozzávalók 32 db. kisebb kiflihez: 65 dkg átszitált liszt, 1/4 kocka friss élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 csésze + 1/2 pohárka tej, 3 tojás, 5 dkg puha vaj. Kenéshez: 5 dkg puha vaj.


Az élesztőt egy fél pohárka langyos tejben elkeverjük egy csipetnyi cukorral. Felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet keverő tálba tesszük, hozzáadjuk a langyos tejet, a tojásokat, a vajat, a cukrot, a sót, a végén a felfutott élesztőt. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép hólyagos a tészta és elválik a kezünktől, akkor liszttel meghintjük a tetejét és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, majd elfelezzük a tésztát. 




Egyenként kinyújtjuk őket egy nagy kerek lappá. A tetejüket megkenjük a puha vajjal és kőrvágó késsel felvágjuk 16 cikkre.




A szélesebb részüknél fogva szorosan feltekerjük és kifli alakúra formázzuk a tészta darabokat. 






Konyharuhával letakarva a tepsiket, még pihentetjük a tésztát kb. 20 percig. 





Közben a sütőt előmelegítjük 175-180 C-ra. Mikor a kiflik megkeltek egy kissé, máris mehetnek a forró sütőbe sülni. Szép pirosra megsütjük őket. Langyosan adjuk asztalra.







11 megjegyzés:

  1. De szépek lettek ezek a kiflicskék. Finom békebeli pihe-puha falatkák.

    Édesanyád még mindig milyen fiatal lenne. Sok szeretettel gondolok én is rá.

    Kriszti, olvastam az úti beszámolót, élmény volt még végigolvasni is. Csodás képeket készítettél, lenyűgöző helyeken jártatok.

    VálaszTörlés
  2. Csoda guszta kifliket sütöttél, nagyon szépek lettek! :)

    VálaszTörlés
  3. Ide nekem most ebből a kifliből! :-))

    Édesanyád fentről gondoskodik most már Rólad, Rólatok. S hiszem, teszi ezt nagy nagy szeretettel!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lányok!

    Köszönöm a hozzászólásokat és a kedves szavakat! A kiflit próbáljátok ki, fenséges, én mondom! :o)

    VálaszTörlés
  5. Ajaj, ez veszélyesen jól néz ki!

    VálaszTörlés
  6. Annyira gyönyörűségesek, hogy kénytelen vagyok egyet lecsenni a monitorról :)

    VálaszTörlés
  7. De szépséges kiflit sütöttél, és imádom a piros tésztaszűrődet. :o) Hasonló az én Anyukám receptje is, elég gyakran sütöm (mi "klozánnak" becézzük az egyik nagynéném által :))).

    Láttam a fb-on Édesanyádról, a szüleidről egy nagyon kedves fotót - biztos vagyok benne, hogy nagyon büszkék rád.

    VálaszTörlés
  8. Lilla, Vanilin, Janka!

    Köszönöm!

    Gabikám!

    Csak remélni tudom, hogy látnak fentről... Jó lenne tudni biztosan. Köszönöm a kedves szavakat! :o)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon koszi a receptet! Az elso tepsi meg melegen elfogyott a masodik pedig lekvarral egy csezse tej tarsasagaban.

    VálaszTörlés