"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. augusztus 29., péntek

~ TÖLTÖTT CUKKINI ~












Egyik kedvenc nyári zöldségem a cukkini. Szeretem, mert számtalan elkészítési módja van. Finom, a belőle készült  krémleves, a ropogósra kisütött rántott karikái, a vele készült friss saláta, a főzelék, vagy ahogy most készült: megtöltve... Mindegy hogy milyen formát és színt választunk a piacon, a lényeg, hogy friss legyen és harmatos. A zsenge példányok a legfinomabbak. Azokat lehet rántani, tölteni és grillezni, a nagyobbakból pedig főzelék készülhet ugyan úgy mint a főzőtökből...

 
Hozzávalók 4 személyre: 4 db. kb. 30-35 dkg-os cukkini, 2 szál újhagyma, 1 csirkemell, 1 csokor kapor, 10 dkg juhtúró, 1 csésze főtt rizs, 2-3 kanál tejföl, só, őrölt bors.


A cukkiniket megmossuk, majd végeit levágjuk és 4 darabra szeljük. Kiskanállal kivájjuk a közepüket úgy, hogy az alja megmaradjon. 






Sós vizet forralunk és a cukkiniket 10 perc alatt előfőzzük benne. Közben elkészítjük a tölteléket. Kevés olajon üvegesre pároljuk az összevágott újhagymát, majd hozzáadjuk a darált csirkemellet és a cukkini kivájt húsát. Sóval, borssal ízesítjük és lesütjük az egészet.





 Az előpárolt cukkiniket tálra szedjük és leitatjuk róluk a felesleget vizet. A kissé lehűtött töltelékhez hozzákeverjük a vágott kaprot, a juhtúrót, a rizst és a tejfölt. Ha kell, utána ízesítjük, de vigyázzunk, mert a juhtúró is eleve sós.... A cukkini "csészékbe" beletöltjük a ragut.






Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a töltött cukkiniket, majd előmelegített sütőben, 200 C-on pirulásig sütjük őket. Tejföllel és pirítóssal forrón tálaljuk. Aki szereti, rizsköretet is kínálhat mellé.









3 megjegyzés:

  1. Ma nálam is cukkinis étel készült, minden formájában nagyon szeretem. Így hasábként megtöltve még vendégvárónak is remek. Nálam telitalálat a tölteléke. Könnyed, de mégis laktató. Hangulatosak a fotók, mint mindig.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem - én is szoktam készíteni, de leginkább csak magamnak. A család többi tagja kevésbé rajong érte.

    VálaszTörlés
  3. Ilyen formában még nem töltöttem meg a cukkinit, csak hosszában kettévágva, de így is nagyon tetszik :)!! Hát még a kapros-juhtúrós csirkemell töltelék!! Isteni lehetett!!. És persze gyönyörű is megint, ahogy szoktad :)!!

    VálaszTörlés