"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. július 28., hétfő

~ VILLÁMGYORS CSÁSZÁRMORZSA ~












Reggelire készült ez a gyors "grismarni" változat. Tényleg sokkal hamarabb elkészül, mint ahogy az eredeti receptnél van leírva... A titok lényege az, hogy a búzadarát és lisztet, tejjel kell leforrázni, így ameddig felverjük a tojáshabot és felmelegítjük a serpenyőt, hogy forró legyen, addig a dara is kellőképpen megduzzad a forró, vajas tejben. Így a felére csökken, a morzsa sütési ideje. Az ötletet köszönöm Rupánernek. Nekem egy kissé kevés volt a tej mennyisége a megadott darához képest, így megtoldottam még egy fél bögrényivel...


Hozzávalók: 1/2 bögre búzadara és liszt, 3 evőkanál cukor, 1 1/2 bögre tej, 1 kávéskanál vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 tojás szétválasztva, kevés zsír. Tálaláshoz: porcukor és sárgabarack lekvár.


A darát és a lisztet egy tálba mérjük, a tejet felforrósítjuk a vajjal. Mikor a tej forró, állandóan kevergetve a lisztes darához öntjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük, a sárgájákat pedig hozzákeverjük a darához. Ízesítjük a masszát cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Érdemes a masszát robotgéppel simára keverni, hogy csomómentes legyen. A végén lazán belekeverjük a tojáshabot is. Egy teflon serpenyőbe kevés zsírt forrósítunk, majd beleöntjük a grízes masszát. Magas hőfokon, állandóan kevergetve, majd a fakanállal megtörve a morzsákat, szép gurulósra sütjük az egészet. Melegen, porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk. Egy pohár tejjel, kitűnő és laktató reggeli.








7 megjegyzés:

  1. no, ez kell nekem! Az enyém mindig olyan sokáig sül a sütőben. :)) Köszi az ötletet, Rupánernek is!

    VálaszTörlés
  2. Érdeklődni szeretnék, hogy a 0,5 bögre búzadara és liszt fél-fél bögrét jelent mindkettőből, vagy összesen fél bögrét vegyesen a darából és a lisztből?
    Köszönöm előre is!
    San

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, 1/2 bögre búzadara és 1/2 bögre liszt. Nagyon szívesen! :o)

      Törlés
  3. Köszönöm a válaszod! :) Ne haragudj, de lenne még egy kérdésem. Egy ekkora mennyiség az hány adagnak felel meg? Sajnos nem vagyok túl gyakorlott ezért nem tudom megítélni, hogy ez most 1 adag vagy 6-8, vagy akármennyi :(
    San

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha csak ezt eszed, két embernek bőven elég. Ha desszertként tálalod mondjuk egy tartalmas leves után, akkor 4 személynek is elég. :o)

      Törlés
  4. Hű de nagyon szeretem én is, házi baracklekvárral az igazi. Készítek is gyorsan egy adagot májgombóc leves mellé.

    VálaszTörlés
  5. De jó! :) Szeretem az ilyen egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket, viszem is tovább a receptet! :)

    VálaszTörlés