"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. július 17., csütörtök

~ SAJTOS BURGONYAGOLYÓ ~














Már megint tombol a nyár, a hőmérő higanyszála remegve mássza a vonalkáit...
Ismét egy gyors, nyári harapnivalót hoztam. Ha nincs kedvünk vagy időnk nagy főzőcskét rendezni, akkor érdemes egy ilyen egyszerű, hamar elkészülő ételt készíteni. Még köretet sem igényel, mert jól illik hozzá, egy egyszerű saláta mix is, amit kedvünkre állítunk össze. Könnyű de mégis laktató, és még finom is. Kívül ropogós, belül pedig olvadozó a megbújó sajttól... A recept két személyre szól, ha szükségeltetik, duplázni kell a mennyiséget.



Hozzávalók: 1 nagy burgonya, 1 tojás, 20 dkg reszelt Trappista sajt, 3-4 púpos evőkanál liszt, só, csipet szerecsendió. Töltelék: 5 dkg Trappista sajt kocka /kockacukor nagyságú /. Hempergetéshez: zsemlemorzsa. Sütéshez: olaj



A burgonyát felkockázzuk és sós vízben puhára megfőzzük. Langyosra hűtjük, majd burgonya nyomón áttörjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és nem túl ragacsos tésztát gyúrunk belőle. A liszt mennyisége függ a burgonya víztartalmától. Vizes kézzel kisebb tojásnyi adagot veszünk ki a tésztából, közepére sajtkockát teszünk, majd mint a gombócot szokás, gömbbé formázzuk. Zsemlemorzsában meghempergetjük a sajtos burgonya golyókat, majd forró olajban, aranybarnára kisütjük őket. Mikor megsültek, papírszalvétára kiszedjük őket, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk, majd forrón tálaljuk. Salátával, tartárral vagy majonézzel fogyasztjuk.







3 megjegyzés:

  1. Óh, nemrég reggeliztem, de most nagyon éhes lettem :-) Nagyon guszta. Mindig elcsodálkozok, hogy milyen sokrétű a burgonya felhasználása. Mamám azt mondta, hogy ha ez van itthon, már van mit enni :-)

    VálaszTörlés
  2. Én ezt sajtos burgonykrokett néven szoktam készíteni, fent is van a blogon. De így begolyózva is csoda helyesek. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki - gondolom, már múlt időben! :)

    VálaszTörlés