"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. november 27., kedd

ÜNNEPI PISKÓTA ROLÁD















Egy hagyományos és egyszerű sütemény is lehet extravagáns, ha variálunk vele egy kicsit... Gondolom mindenki ismeri a sima lekváros piskótatekercset... Van ugye a sima, meg a kakaós változat. Mindkettő nagyon ízletes úgy külön-külön is, no de egyszerre! Hát én ezeket bizony most össze ötvöztem... Lett belőle egy nagyon finom Karácsonyi sütemény, legalábbis nagyon olyannak tűnő A sárgabaracklekvár, a csokoládé krém, és a pirított dió, hihetetlen triót alkotott a sütiben. Érdemes kipróbálni nagyon finom. Ha még akarunk egy kicsit változtatni rajta, akkor a csokoládékrémet esetleg helyettesíthetjük egy enyhén rumos gesztenyekrémmel is. Gondolom azzal is nagyon passzolna. Ünnepekre kipróbálom majd...



Hozzávalók a fehér piskótához: 3 tojás, 3-3 dkg liszt és cukor, 3 evőkanál víz, csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor. A felsoroltakból egy 20x30 cm-es tepsiben vékony piskóta lapot sütünk, majd melegen feltekerjük és hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a kakaós piskótához: 4 tojás, 12-2 dkg liszt illetve kakaópor, 4 evőkanál víz, csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor. A felsoroltakból egy 25x35 cm-es tepsiben vékony piskóta lapot sütünk, majd melegen feltekerjük és hagyjuk kihűlni.

A fehér piskótát megtöltjük baracklekvárral jó gazdagon, a kakaós piskótát pedig a Csokoládé krémmel: 25 dkg mascarpone, 4 evőkanál keserű kakaópor, porcukor ízlés szerint. A hozzávalókat habosra keverjük és rákenjük a kakaós piskóta lapra. Keveset meghagyunk a rolád bevonására is.

Összeállítás: a fehér piskótát a csokoládé krémes piskóta szélére tesszük, majd szorosan feltekerjük együtt a két lapot. Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 1 órára. Mikor meghűlt, akkor bevonjuk a roládot a maradék csokoládé krémmel, majd habrózsával és pirított dióval feldíszítjük a süteményt. Tálalásig hűvösen tartjuk.








Illéskrisz Konyhája



12 megjegyzés:

  1. Csodásan szép! És milyen mennyei íze lehet! Karácsonyra tényleg kipróbálandó:)

    VálaszTörlés
  2. A férjem imádja a sima lekvárosat én meg mindig érthetetlenkedek, hogy mit lehet azon szeretni...na de így!! :)
    Egyébként az ízkombinációdról jut eszembe, hogy a jó-múltkor olvastam egy cikket a palacsintákról, amelyben az volt, hogy a legjobb palacsinta a világon a kakaós-lekváros. Én kipróbáltam...és tényleg az! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most nevetni fogsz, a párom évek óta csak úgy eszi... :o) Ez is nagyon finom. Köszönöm!

      Törlés
  3. Lányok!


    Egy csomó megjegyzés tőletek elszállt véletlenül, úgy hogy aki nem látja itt a nevét, annak külön köszönöm! Elolvastam őket, csak véletlenül a közzététel helyett a törlés gombot nyomtam meg.... :o)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, guszta, finom lehet. Az angyalkáid is nagyon aranyosak....

    VálaszTörlés
  5. Hűűű! :)) Nagyon szépséges lett!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ötletet adtál ezzel a piskótatekerccsel gondolom sokunknak. Nagyon guszta, és isteni finom lehetett.

    VálaszTörlés
  7. De még mennyire, a hagyományos süti is lehet ünnepi... Nagyon tetszik. ...és olyan édes a dekoráció a süti körül. :o)

    VálaszTörlés
  8. Hát ez gyönyörű, és biztosan finom is! Mesés a fotó! :)

    VálaszTörlés
  9. Jól néz ki, de a kakaós tésztába nem kell kakaópor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, dehogy nem kell! Köszi, hogy szóltál, észre sem vettem.... Köszi, máris pótoltam!

      Törlés