Ritkán sütök fahéjas dolgokat, mert a párom egyenesen utálja ezt a fűszert. Szerintem a világ másik végére el lehetne zavarni, a kaporral együtt... Pedig szerintem a fahéj zseniális ízesítő. Nem csak a kelt tésztákban kitűnő, hanem most már óvatosan a húsos ételekbe is becsempészhető. Lásd Trollanyu húspogácsáját... Szóval, most hogy ilyen külön-külön kalácsot sütöttem, a felébe igen is fahéjat tettem. És milyen jól döntöttem. Nagyon finom volt. Mondjuk a kakaós is ütötte mércét. Ropogós volt és mennyei. Ahogy jól megsült, az alja mintha karamell ízű lett volna... A tésztája, a Csokis rózsa mintájára készült, de leírom ide is...
Hozzávalók: 43 dkg liszt, 1,5 dl langyos tej, 1/4 kocka friss élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 1/2 mokkáskanál só. Töltelék: 5 dkg vaj vagy margarin, fahéj / vagy keserű kakaópor, cukor. Lekenéshez: 1 felvert tojás.
A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát
dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, lisztes alapra borítjuk a tésztát, és vékony téglalapra kinyújtjuk. A vajjal egyenletesen megkenjük, majd kőrkéssel felvágjuk 10 hosszanti csíkra. Minden csíkot megszórunk fahéjjal és cukorral. A csíkokat félbe, egymásra hajtjuk. Éles késsel egyenlő távolságra, 3 bemetszést ejtünk a függőleges csíkokon. Fentről elkezdjük a csíkokat átbújtatni a lyukakon.
Mikor mindegyikkel megvagyunk, átemeljük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. A fahéjas rudakat átkenjük a felvert tojással és mehetnek az előmelegített sütőbe. 180 C-on, kb. 15-20 percig sütjük. Szép pirosnak, ropogósnak kell lenniük.
Illéskrisz Konyhája
Nagyon szép lett és én imádom a fahéjat!
VálaszTörlésNem kérdés, hogy ez nálunk semmi perc alatt lefogyna. Ahogy Nagyfiút ismerem! ;-)
VálaszTörlésSzépséges és én is imádom a fahéjat:)
VálaszTörlésNagyon guszta! Én is a kakaósra szavaznék! :)
VálaszTörlésNagyon tetszik ez az édesség, főleg, hogy én egyenesen imádom a fahéjat. Gyorsan el is raktározom magamnak a receptet!:)
VálaszTörlésSzinte érzem az illatát, mikor a képekre nézek!:-) Jövőhéten megsütöm majd a sulisoknak uzsonnára.:-) Ismételten köszi az ötletet!
VálaszTörlésHú,ez nagyon jó pofa, és én is nagyon szeretem a fahéjat :)
VálaszTörlésLányok!
VálaszTörlésKöszönöm a hozzászólásokat! Annyira finom, hogy most dagasztottam be reggelre a következő adagot. Megpróbálom még vékonyabbra nyújtani, hogy jó ropogós legyen. Tényleg fincsi! :o)
Fahéj nekünk is jöhet minden mennyiségben! Tuti elkészítem én is, majd beszámolok! ;-)
VálaszTörlésAkarom, akarom! Így fahéjjal, ropogósan!! Tuti megcsinálom!
VálaszTörlésNagyon csinos darabok lettek. Mennyei az illata a fahéjas sütiknek, már sütéskor elvarázsolják az ember érzékszerveit. Alig bírom kivárni, hogy kisüljenek, szinte azonnal beleharapnék. Ebből is bevállalnék egyet most, látszik, hogy tényleg milyen ropogós és finom. Én a szerecsendióval vagyok úgy, hogy ki lehetne űzni vele a világból.
VálaszTörlés