"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 20., péntek

~ LAZAC, SPENÓTOS-TEJSZÍNES SPAGETTIVEL ~










 






Néha meghagyom a családnak az óhaj szerinti főzést. Nem sűrűn fordul elő, de úgy gondolom néha engedtessék meg nekik is, ez a kiváltság... Meg persze ilyenkor könnyítek magamon is, hiszen leveszik a vállamról "a mit is főzzek vacsorára" c. igen magasztos kérdést. Az én drága nagy fiam ma halat kért... Először a tempurát emlegette, mondtam is neki, hogy azt a teremburáját a tempurának, hogy már megint olyan kacifántos ételekkel nyaggat. Ahogy a piacon bóklásztam, megakadt a szemem egy csodálatos lazac derékon... Hát így lett ma hal.  Jó ropogósra sütve, egy finom spenótos tésztával... Mondanom sem kell, hogy mire megfőtt a tészta, addig a többi is elkészült, így alig lett vele dolgom és mégis egy királyi lakomát csaptunk, a hal nagy örömére... 


Hozzávalók: 4 db. két ujjnyi lazac szelet, 1 citrom leve, tengeri só, őrölt színes borskeverék, oliva olaj, 20 dkg bébi spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl főző tejszín, 1 csapott evőkanál kukorica keményítő.


A tésztát bő, sós vízben fog-keményre megfőzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. A tészta főzővízéből egy pohárral félre teszünk a mártáshoz. Közben a lazacot megmossuk, szárazra töröljük, és csipesszel kiszedegetjük belőle a szálkákat. Tengeri sóval, őrölt borssal és pár csepp citromlével bedörzsöljük a hal húsát. Egy serpenyőben 2-3 kanál oliva olajat forrósítunk és a halszeletek minden oldalát pirosra, ropogósra megsütjük benne. A spenótot leszárazzuk majd kevés oliva olajon hirtelen lepároljuk. Mikor a spenót összeesett, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a keményítőt, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a tejszínnel és egy kevés tésztafőző vízzel. Elkeverjük és lassú tűzön besűrítjük a mártássá. Ha kell, még utána ízesítjük sóval illetve borssal. Az elkészült spenótos mártásba beleforgatjuk a spagettit, majd a ropogós lazaccal a tetején, forrón tálaljuk az ételt. Pazar egy fogás!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése