"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 19., csütörtök

~ ZÖLDSÉGES BABRAGU, TÉSZTÁVAL ~















Gyors egy-tál étel az elfoglalt hétköznapokra. Még akkor sem megterhelő elkészíteni, amikor késő délután, fáradtan esünk haza a munkából és semmi kedvünk semmihez, nem hogy a főzéshez. Egy mélyebb serpenyő elég is hozzá, így mosogatni való sem lesz majd utána, főleg ha körbe üljük majd négy villával.... Szeretem az ilyen egyszerűen összedobható ételeket, mert azért néha velem is előfordul, hogy nincs hangulatom a konyhai ténykedéshez. Ez viszont gyors és egyszerű, de mellette igen laktató is. Szóval, babra fel!


Hozzávalók: 40 dkg darált marha hús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1 nagyobb szál sárgarépa, 1/2 zellergumó vagy 3-4 zellerszár, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1-1 fehér illetve vörös babkonzerv, 1 pohár vörösbor, kevés oliva olaj, 1/2 csomag petrezselyemzöld, 1/2 kávéskanál szárított oregano, bazsalikom, kakukkfű, só, őrölt fekete bors, pirospaprika, 1 csésze apró masnitészta, 1,5 bögre víz, kevés reszelt parmezán.


A hagymát apróra megvágjuk és egy kevés olajon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a darált húst és addig sütjük, míg "görgőssé" nem válik. Míg párolódik a hús, addig felszeleteljük a sárgarépát, a zellert pedig apróra felkockázzuk. A zöldségeket is hozzáadjuk a húshoz az átnyomott fokhagymával együtt. Az összes fűszert hozzákeverjük ízlés szerint és kb. 10 percet együtt sütjük az egészet. A paradicsomkonzervet kinyitjuk, majd egy késsel felvágjuk a nagyobb paradicsom darabokat. A babkonzervet leszűrjük és vízzel leöblítjük. A paradicsomot és a babot is a húshoz adjuk majd elkeverjük. Ízesítjük a ragut a borral. Fedő alatt lassú tűzön, kb. 20 perc alatt majdnem készre főzzük az egészet. A főzés vége felé hozzáadjuk a tésztát is. Minél apróbb a tészta, annál gyorsabban fog megpuhulni. Öntünk hozzá egy kevés vizet még, hogy tészta a szaftban tudjon majd megfőni. 10 perc alatt készre főzzük a babragut. Tálaláskor petrezselymet és parmezánt szórunk a tetejére, majd forrón tálaljuk. Pirítóst is kínálhatunk hozzá...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése