"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 21., szombat

~ HABOS CITROM PITE ~




















A híres Amerikai Lemon pie... Mióta készültem megsütni, te jó ég...! És most végre sikerült. És még hozzá nem más citromból, mint a jó öreg Meyer citromból. Az idén szinte hajtóvadászatot kellett indítanom ennek a finom citromnak a beszerzéséhez, mert egyszerűen nem leltem sehol. Szerintem bujkált előlem... Égen-földön kutattam a hollétét, aztán csak csak rábukkantam a Fény u.-i piacon. Vettem is belőle vagy két kilót. Egyből a citrom pite jutott róla az eszembe, hogy ebből most aztán tényleg megsütöm ezt a finom-fanyar "amerikás" pitét. Jól is tettem, mert kábulatba ejtő az íze. Üde, krémes és zamatos sütemény, alján a roppanós tészta réteggel. Jaj, valami mennyei! Recept a YouTube-ról.


Hozzávalók a tésztához: 1,5 csésze finom liszt, 3 teáskanál cukor, 14 dkg fagyos tea vaj, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál hideg víz. Citromkrém: 1 és 1/4 csésze víz, 1 csésze cukor, 1/2 csésze kukorica keményítő, 3 db. citrom, 3 tojás sárgája, 6 dkg vaj. Tetejére: 4 tojás fehérje, 1/2 csésze cukor.


A tésztához a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat egy tálba tesszük, majd kézzel morzsalékosra keverjük. Utána hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vizet és tésztát gyúrunk belőle. Egy kb. 20 cm átmérőjű pitesütő formát kivajazunk és liszttel meghintünk, majd a kinyújtott tésztát belesimítjuk. A felesleges széleket levágjuk, és az ujjunkkal becsipkedjük, hogy mutatós legyen a piteszél. Villával megszurkáljuk a tészta felületét. Előmelegített sütőben, 180 C°-on, 10-15 perc alatt elősütjük a tészta alapot. Mikor megsült, kivesszük annyi időre, míg elkészítjük a tölteléket.






A krémhez kimérjük a vizet egy lábosba, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a cukrot. Habverővel elkeverjük, majd folytonos keverés mellett, lassú tűzön krémes állagúra főzzük. Mikor besűrűsödött, félrehúzzuk. A citromokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük és a sárga héját lereszeljük, majd a levét kinyomjuk és átszűrjük. A tojásokat szétválasztjuk. A krémet visszatesszük a tűzre és állandóan kevergetve hozzáadjuk a citromok levét, a lereszelt héját és a tojások sárgáját. Készre, sűrűre megfőzzük. A végén belekeverjük a vajat is. Elzárjuk alatta a tüzet.





Az elősütött tésztalapra kenjük a citromos krémet. A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük fel a cukorral, majd a citromkrém tetejére halmozzuk. Kanállal elkenjük, hogy "érdes" legyen a felszíne. 






A kész pitét visszatesszük a sütőbe sülni, melynek a hőmérsékletét 150 C-fokra levesszük. Kb. 5-10 perc alatt a tojáshab kissé megbarnul, és ezzel el is készült a piténk. Teljesen kihűtjük és úgy adjuk asztalra.









5 megjegyzés:

  1. Ezek a csodás fotók, erről az isteni sütiről, itt ájuldozom.:) Nálunk ez a pite a csúcsok csúcsa, nincs finomabb tőle :) Csodás lett :)

    VálaszTörlés
  2. Kriszti, ezzel a krémes és üde pitével ide varázsoltad a tavaszt. Olyan jó még csak ránézni is. Hosszú már a listám, de ezt még mindenképpen felveszem rá.

    VálaszTörlés
  3. Hálás vagyok a receptért! Nagyon finom lett, jó állagú, jól vágható! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett!

      Törlés