"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 15., vasárnap

~ GOMBÁS MELEGSZENDVICSKRÉM ~

















Néha előveszem Anya megsárgult, kézzel írott receptes füzetét és nosztalgiázok egy kicsit... Nézegetem a kopott, tollal írt kerek betűit, és feljönnek a régi emlékek és ízek... Igen, néha jó így is ráemlékezni. Felrémlenek a mozdulatai, a papucsa kopogása és azok a illatok, amiket gyerekként éreztem a konyhánkban. Emlékszem, ez a szendvicskrém volt a kedvencem. Olyan finoman tudta készíteni... Most, életemben először én is megpróbálkoztam vele. Visszajött az íz, pont úgy mint régen. Szeretettel adom közre....


Hozzávalók: 1/2 kg csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj, só, őrölt bors, pirospaprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 púpos evőkanál vaj, 1 púpos evőkanál liszt, 2, 5 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 1 citrom átszűrt leve, 3 evőkanál reszelt sajt.


A hagymát nagyon apró kockára felvágjuk és kevés olajon üvegesre megpároljuk. Míg sül a hagyma, addig a gombát megmossuk, szárazra megtöröljük, majd azt is nagyon apró kockára felvágjuk. A hagymát lehúzzuk a tűzről és fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Hozzáadjuk a felaprított gombát, egy fél pohár vizet, az aprított petrezselymet. Elkeverjük és addig főzzük, amíg a levét szinte teljesen elpárologtatja. Közben néha megkevergetjük. Míg fő a gomba, addig egy kisebb láboskában a vajat felforrósítjuk és zsemleszínűre megpirítjuk benne a lisztet. Folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tejet és sűrű besamel krémet főzünk belőle. Mikor besűrűsödött, kissé kihűtjük majd elkeverünk benne a tojás sárgáját, a mustárt, a citrom levét és a reszelt sajtot. Mikor a gomba is már langyos, akkor összekeverjük a besamel mártással. A kész gombakrémet máris kenhetjük a kenyérszeletekre és mehetnek a sütőbe grillezésre. Aki szereti, reszelt sajttal a tetején is sütheti. Nagyon finom és különleges szendvicskrém... Ha szereted a gombát, feltétlen kóstold meg!







9 megjegyzés:

  1. Én ezt biztosan nagyon szeretném. Szendvics ötletekből sosem elég. Olyan boldogságos dolog, mikor évek múltán visszaköszönnek a gyerekkor ízei.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz ez a recept, köszönöm, hogy megosztottad. Holnap ki is próbálom.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól hangzik a recept és igazán guszta a fotókon is a szendvicskrém, szerintem nálunk is hamarosan sorra kerül. :)

    VálaszTörlés
  4. Krisztike, itt kívánok Neked nagyon boldog születésnapot és jó egészséget! (az FB nem engedett üzenetet küldeni.)

    VálaszTörlés
  5. Igazán finom lehet s nagyon jól néz ki a csatos üvegben.

    VálaszTörlés
  6. Isteni finom,ma elkészítettem a családom odavolt érte köszönöm!!!!

    VálaszTörlés
  7. Isteni finom a csaladom is imádja köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés