"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 25., szerda

~ TEJFÖLHABOS SZEDERKRÉM ~












Gyorsan kell egy desszert? Váratlan vendégeid érkeztek? Vagy csak úgy elkanalazgatnál egy gyümölcsös krémdesszertet? Akkor itt a megoldás! Ez az öt perc alatt elkészülő villám nyalánkság, tejföllel és tejszínhabbal... Nem mindig van az embernek kedve, vagy éppen ideje süteményeket, netán tortákat sütni, de még is jól jönne "alkalom add tán", egy könnyed desszert... Nyáron ez nagyon egyszerű dolog a friss gyümölcsökkel, de télen sem annyira megoldhatatlan, hiszen ott vannak fagyasztóban megbújó, nyárról eltett jégbe fagyott gyümölcsök. A hét végén, miközben pakolásztam a mélyhűtőmben, a kezembe akad egy dobozka gurulós szeder. Máris egy poharas krém jutott róla az eszembe. Alapvető dolgok kellenek hozzá, ami egy hűtőben általában meg is találhatóak, így tényleg nem nagy erőfeszítés az elkészítése. Mi is kell hozzá? Fagyasztott gyümölcs, jelen esetben most szeder, de jó hozzá a málna, ribizli, eper, vagy éppen az áfonya. Kell még hozzá jó sűrű tejföl és tejszín. Ugye milyen frappáns és egyszerű? Az még külön jó benne, hogy öt perc alatt elkészül...



Hozzávalók 4 pohárhoz: 450gr. sűrű tejföl, 2 dl. tejszín, 4-5 kanál porcukor /ízlés szerint /, 1 lime vagy citrom leve, 1 bögre friss vagy fagyasztott szeder. Tálaláshoz: szederszem, tejszínhab, kekszmorzsa.



A tejszínt felverjük kemény habnak, a gyümölcsöt késes aprítóban kásává zúzzuk, de ha már kiolvadt, akkor csak egyszerűen villával összetörjük, a lime levét kinyomjuk és leszűrjük. A tejfölt tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a szedret, a lime levét. Habverővel összekeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is. A kész habos krémet kelyhekbe töltjük, tetejüket feldíszítjük a habrózsával, a szeder szemmel és a kekszmorzsával. Tálalásig behűtjük.







2 megjegyzés:

  1. Nagyon hangulatos képek és mennyei finom desszert lehet!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda ínycsiklandó finomság! Elneveztem magamban szeder-álom pohárkrémnek, ezt muszáj lesz kipróbálnom, van is még a nyáron lefagyasztott saját termésű szederből, holnapra meg is van a desszert. Nagy köszönet érte!

    VálaszTörlés