"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. március 29., csütörtök

~ HÚSVÉTI BARACKOS PITE ~















Egy kicsi kerek, ropogós pite, abszolút kellemes lezárása a húsvéti étkezésnek. A könnyű joghurtos túrókém, remekül passzol az őszbarack édes ízével, amit körbe ölel egy roppanós tésztakehely. Nagyjából le is írtam ennek a süteménynek az összetételét... Sok dolgunk nincs vele, hiszen amíg a pite tésztája sül, addig a tölteléket is kikeverhetjük. Friss barackból is nagyon finom, de így tavasz elején megelégedhetünk a barackbefőttel is. Könnyed és üde tortácska...


Hozzávalók 6 tortácskához: 120 gr. tönköly fehér búzaliszt, 75 gr. hideg vaj, 30 gr. porcukor, 3 evőkanál felvert tojás, 1 csipet só. Töltelék: 250 gr. friss túró, 5 evőkanál sűrű görög joghurt, ízlés szerint porcukor 3-4 evőkanál, 1/2 bio citrom reszelt héja, 1 csipet só, 1 kiskanál vanília esszencia, felezett őszibarack konzerv. Díszítéshez: aprított pisztácia.


Először a tésztát gyúrjuk össze, hogy legyen ideje kissé lehűlni. Az összes hozzávalót tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Kicsit belisztezzük a tészta tetejét és alját, hogy ne ragadjon, majd fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe egy fél órára dermedni. Mikor a tészta lehűlt, elosztjuk 6 részre és mindegyiket kinyújtjuk kb. 1 arasznyi nagyságú körré. A recés pitesütő formákat vajjal kikenjük és liszttel meghintjük. A vékony tésztalapokat beletesszük a formákba, óvatosan belesimogatjuk őket, a lelógó tésztaszéleket pedig levágjuk. A maradék tésztát gyúrjuk össze, egy utolsó pitéhez jó lesz... Mikor elkészültünk, akkor a piték alját villával megszurkáljuk és szórunk bele kerámia gyöngyöt vagy szárazbabot. 




A sütőt előmelegítjük 175 °C-fokra és pitéket megsütjük benne kb. 15-20 perc alatt, világos színűre. Mikor megsültek, kiborítjuk őket a formákból, majd kihűtjük. 




Közben a töltelék hozzávalóit egy tálban kikeverjük, a barackokról pedig leitatjuk a felesleges nedvességet.




 A kihűlt pitékben elosztjuk a tölteléket, majd mindegyikbe teszünk egy fél barackot. Kissé belenyomjuk őket, hogy szépen bele süllyedjenek. Aprított pisztáciával megszórva tálaljuk.




Kellemes Húsvéti Ünnepet Kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése