"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. április 6., péntek

~ THAI KÓKUSZTEJES LASKAGOMBA LEVES ~












Ismét megérkezett a havi gombaszállítmányom a BioFungi kft. jóvoltából. Vegyesen lett összeállítva, volt benne laskagomba, német barna és fehér csiperke gomba. 2,5 kg friss alapanyag. Ez mindig jól jön a konyhára, mert nem kell azon gondolkodnom: Mit is főzzek mára...?! A laskából főztem egy thai jellegű, pikáns levest kókusztejjel, a többi még várat magára. Szeretem az ilyen jellegű, selymes leveseket, amik tele vannak roppanós zöldségekkel. Laktat és egészséges.


Hozzávalók 4 személyre: 450 gr. friss laskagomba, 2 szál sárgarépa, 1/4 cikk zellergumó, 2 dundi újhagyma, 2-3 evőkanál oliva olaj, 1 doboz kókusztej, 1 lime leve és reszelt héja, 1,5 l húsalaplé, 1/2 csokor koriander zöld, só, őrölt fehér bors, kurkuma, 1 evőkanál rizsecet, 1 chili paprika / elmaradhat /.


Az olajat felhevítjük és a vékony karikákra felvágott újhagymát üvegesre pároljuk rajta. A zöldségeket megpucoljuk, vékony csíkokra felvágjuk és azt is a sülő hagymára dobjuk. Néha megkevergetve tovább pároljuk. A laskagombát leöblítjük, a szárvégeit levágjuk, felcsíkozzuk, a gombát is a párolódó zöldségekre dobjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kurkumával meghintjük. Mikor a gomba levet eresztett és kissé összeesett, akkor felöntjük a húsalaplével és felforraljuk. Mire felforr, a zöldségek szinte megpuhulnak benne és máris behabarhatjuk a levest a kókusztejjel. Utánaízesítjük, majd hozzáadjuk a leveshez a lime levét, reszelt héját és a rizsecetet. Megvárjuk míg felfő, majd lezárjuk alatta a tüzet. Tálaláskor meghintjük a levest a vágott koriander zölddel és esetleg a chili paprikával. Forrón tálaljuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése