"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. április 8., vasárnap

~ NEHÉZ CSOKOLÁDÉ TORTA ~









Egy klasszikus tengerentúli torta. Eredeti neve Chocolate fudge cake. Tömény, nehéz, szaftos és rendkívül finom sütemény. Maga a tésztája a különleges, hiszen kell bele tej, olaj és víz is. Ki hinné, hogy ennyi folyadékkal is sülhet piskóta torta. Kissé morzsalékosa tésztája, de ettől lesz finom. A belekerülő krém teszi teljessé ezt a tortát. Érdemes kipróbálni, tényleg nagyon finom. Egy kevés cukrot elhagyván, amit az eredeti receptje ír, igazán jóra sikerült torta lett belőle. Lényege a lassabban sütés, mert így tud kellőképpen átsülni a sok nedvességtartalom miatt. A krémje konyhánként változhat, nekem a mascarpone-kakaópor változat jött be igazán. Behűtve tálaltam, de sok helyen felmelegítve adják...! Úgy sem rossz... A nagy fiam születésnapjára készült. Ő kérte, én pedig megsütöttem  neki.


Hozzávalók: 1 és 3/4 csésze liszt, 3/4 csésze sötét kakaópor, 1 és 1/2 csésze cukor, 1/3 mokkáskanál só, 1-1 kávéskanál sütőpor és szódabikarbóna, 2 tojás, 1 csésze tej, 1/2 csésze olaj, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csésze langyos víz. Krém: 250 gr. mascarpone, 100 gr puha vaj, 5 kanál sötét kakaópor, 5-6 kanál porcukor. Tetejére: keserű kakaópor szórás.


A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba tesszük és alaposan kikeverjük. Ez után hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, az olajat, a vanília esszenciát, a sütőport, a szódabikarbónát és végül a langyos vizet is. Sima masszává keverjük az egészet. Egy nagyobb, kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, a masszát beleöntjük és 165-170 °C-fokon, kb. 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük a tortaalapot. Sütés után teljesen kihűtjük és csak utána töltjük meg a piskótát. Míg hűl a tészta, addig a krémet is elkészítjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, utána belekeverjük a mascarponét és a kakaóport is. Az egészet felhabosítjuk. A kihűlt piskótát lapjában kettévágjuk és a fele krémet az alsó lapra rákenjük. Ráillesztjük a másik tortalapot, majd a maradék krémmel megkoronázzuk a torta tetejét. Kanállal rusztikusra kenjük a krémet, majd jól behűtjük. Tömény, igazi csokibomba....




3 megjegyzés:

  1. Csodálatos lehet ez a torta. Jön Papa 95.Születésnapja.Szeretném elkészíteni. Ha megkérhetnélek légy szíves áruld el a bögre űrtartalmát.Előre is nagyon szépen köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Egy bögre űrtartalma 250 ml. 1 bögre liszt: 150 gr. 1 bögre cukor: 240 gr....

      Törlés
    2. Szia ! Igazán köszönöm kedvességed a gyors válasszal. Elkészítem azonnal jelentkezem. További szép napot kívánok.
      Üdvözlettel Katica

      Törlés