"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. március 10., szombat

~ 4 EMELET BOLDOGSÁG ~












A nevében is benne van a lényeg, négy emeletnyi boldogság. Selymesen krémes gesztenyés sütemény, sütés nélkül. Csak úgy elolvad az ember szájában. Elég régi és ismert receptúra, amit még Anya is leírt a kis receptes füzetébe. Eredetileg túróval készül a gesztenye helyett, de mivel friss túróm nem volt itthon csak gesztenyém, így egy kis csavarral, de elkészült. Konkrétan 20 perc alatt lerétegeztem, utána mehetett máris a hűtőbe dermedni. Ez nem egy nagy adag, mondjuk úgy 4-5 felnőtt belakmározhat belőle. Ha nagyobb mennyiség kell, akkor duplázni kell a mennyiségeket.


Hozzávalók egy kb. 20 x 20 cm-es tálhoz: kb. 16 db babapiskóta, 1/2 bögre tej, 1 kiskanál vanília esszencia. Gesztenye réteg: 250 gr. gesztenyemassza, 80 gr. puha vaj, 2 evőkanál rum, 3 evőkanál porcukor. Puding réteg: 1 csomag Oetker vanília puding, 4 dl. tej, 2-3 evőkanál cukor, 1 csipet só. Fehér réteg: 250 gr, mascarpone, 200 gr. tejszín, 2 kanál porcukor.


A babapiskótákat megforgatjuk a vaníliával ízesített tejben, majd lerakjuk a tál aljába.




A gesztenyemasszát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat, a porcukrot és a rumot. Elektromos mixerrel krémesre keverjük. A kész gesztenyekrémet a tálban lévő piskótára kenjük. 




A pudingot sűrűre megfőzzük a tejben a cukorral és a csipet sóval, majd néhányszor megkevergetve, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, langyosra kihűtjük. A kihűlt, és már nem forró pudingot a gesztenyekrémre kenjük. Megvárjuk míg egy kissé megdermed a puding és csak utána tesszük rá az utolsó réteget.




Végezetül a tejszínt felverjük kemény habnak, óvatosan beleforgatjuk a cukorral felhabosított mascarpone krémbe, és ezt a fehér réteget is a süteményre kenjük. Tetejét kanállal felborzoljuk, majd mehet a hűtőbe tovább dermedni. Kb. 1 óra alatt megszilárdul az összes réteg és utána máris tálalhatjuk. Felkockázva kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése