"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. március 13., kedd

~ SÁRGARÉPALEKVÁR ~
















Húsvétra egy kis nyalánkság... Nem csak a sárgabaracklekvár a legjobb a lekvárfőzéshez, hanem ilyenkor kora tavasszal a sárgarépa is. Pompás narancssárga színével szinte idevarázsolja nekünk a tavaszt. Végre vége a szürke, borongós télnek és sütkérezhetünk a napfény szikrázó sugaraiban. Lassan eljön a kereszténység második legszebb ünnepe a Húsvét. Mi nagyon szeretjük. Elő lehet szedni a sonkafőző bödönt, lehet pingálni a kifújt tojásokat, keresgélni a húsvéti receptek között és főzni egy csuda finom répalekvárt. Milyen jó lesz majd a vajjal megkent fonott kalácshoz. Alig várom! Szóval, főzzetek lekvárt sárgarépából! Ki ne hagyjátok! Finom!


Hozzávalók 4 kisebb üveghez: 750 gr. sárgarépa, 400 gr. kristálycukor, 2 citrom leve, 1 narancs leve, 3-4 evőkanál víz.


A sárgarépát meghámozzuk majd 50 gr.- ot sajtreszelőn lereszelünk belőle és félre tesszük, a többit pedig felkarikázzuk. Egy magasabb falú lábosba szórjuk a sárgarépát, hozzáadjuk a pár kanál vizet, majd fedő alatt, lassú tűzön vaj puhára pároljuk. Míg párolódik a sárgarépa, addig a citrusok levét kifacsarjuk és átszűrjük. Mikor a sárgarépa megpuhult, botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a citrusok levét és a cukrot. Elkeverjük, majd félig lefedve, mert pöfékel, lassú tűzön főzzük kb. 20-30 percet. Ez alatt néha megkevergetjük. A végén hozzáadjuk a félretett reszelt répát is. Mikor láthatóan vesztett a nedvességéből és besűrűsödött a lekvárunk, akkor tiszta üvegekbe töltjük és szorosan lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk. Vajas kaláccsal adjuk asztalra.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése