"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. december 27., péntek

CSOMBOROS HÚSOS KÁPOSZTA ÉS HOZZÁ SÜTÖTT HAJDINAPELYHES CSAVART KENYÉR

















Karácsonykor és az Új évet várva, nálunk kötelező a Töltött káposzta. Ezt mindenki szereti itthon és az sem okoz gondot, ha többször is fel van melegítve... Különben is, attól egyre finomabb lesz, tartja a közmondás. Szóval most is főztem egy nagy lábossal, nehogy megpihenjen már a gyomrunk itt a nagy év végi traktában. Kivételesen csomborral készült, ahogy a kedves Főorvos Asszonyunk készíti. Annyira dicséri az így készült káposztát, hogy idén muszáj volt emígyen elkészíteni... Az Ünnepek alatt szerintem nálunk nem volt nagy trakta, csak éppen annyi, amit a józan ész és a megkímélt pocak diktál ilyenkor... Így állt össze nálunk az Ünnepi menü a napok során, a család és a vendégek örömére...


SZENT ESTE

Gyöngytyúk leves  főtt zöldségekkel és házi csigatésztával
Rántott harcsafilé majonézes burgonya és kukoricasalátával
Mákos bejgli


KARÁCSONY ELSŐ NAPJÁN

Halászlé halhússal, haltejjel és ikrával
Rántott ponty és harcsafilé párolt jázmin rizzsel
Sült kacsa hagymás tört burgonyával
Céklasaláta
Mákos bejgli, Mézes-kekszes gesztenyerúd, Tiramisu kocka


KARÁCSONY MÁSODIK NAPJÁN

Csomboros húsos káposzta
Hajdinapelyhes csavart kenyér
Kókuszkocka, Diós kifli 

És most jöjjön a káposzta és a frissen sült kenyérke receptje...


Hozzávalók a káposztához: 1,5 kg savanyú szálas káposzta, 3 fej hagyma, 1-1 paprika és paradicsom, 1 kg darált sertés és marhahús vegyesen, 1/2 kg füstölt tarja darab, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál csípős paprikakrém, 2 marék rizs, só, őrölt fekete bors, pirospaprika, 1 csokor csombor, kacsazsír.


A hagymákat apró kockára felvágjuk és kettőt belőle a kacsazsíron üvegesre megpárolunk. A paprikát és a paradicsomot is felaprítjuk és a hagymához keverjük. Lepirítjuk. Közben a káposztát ha kell, átöblítjük. A lábost lehúzzuk a tűzről és meghintjük az alapot piros paprikával. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet is. Ez után rászedjük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, hogy a káposztát ne lepje el. Közben elkészítjük a tölteléket is. A darált húshoz hozzáadjuk a maradék aprított hagymát, a tojást, a megmosott rizst, a fűszereket és az áttört fokhagyma gerezdet. Elkeverjük és gombócokat formázunk belőle. A gombócokat, a darabolt füstölt húst és a csombort is a káposzta tetejére rakosgatjuk. Kissé benyomkodjuk a gombócokat a káposztába majd letakarva, lassú tűzön kb. 2 óra alatt készre főzzük az egészet. Tálba szedve, tejföllel adjuk asztalra a frissen sült kenyérrel.

Hajdinapelyhes csavart kenyér

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg kenyérkeverék liszt, 1/2 dl tej, 2,5 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, 2 kanál olaj, 1 csapott evőkanál só, 2 kávéskanál cukor, 3-4 evőkanál pirított hajdina pehely.


Az élesztőt a tejben felfuttatva a hozzávalókból, kenyértésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és lazán átgyúrjuk az egészet. Elfelezzük a tésztát, kb. 25 cm-es rudat sodrunk belőlük. A két rúd végét összecsípve, összetekerjük a tésztát. A teflon sütőedénybe hajdinapelyhet szórunk, beletesszük a kenyérkét majd a tetejét olajos tenyérrel átsimogatjuk. 





Megszórjuk egy kevés pehellyel és mehet az előmelegített, 175 C-os sütőbe sülni. Kb. 25-30 perc alatt, pirosra ropogósra sütjük a kenyeret. 






Illéskrisz Konyhája


5 megjegyzés:

  1. nagyon guszta, éhes lettem tőle :-) Kívánok Nektek egy boldogabb Új évet, mint az idei volt, Neked pedig nagyon sok sikert és kikapcsolódást a konyhában! Puszi

    VálaszTörlés
  2. Nem éheztem volna Nálatok sem az ünnepek alatt... :o)
    A töltött káposztát imádom, a kenyérkéd pedig csuda guszta... :P

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett! Úgy látom már főztél a kis fazekamban :-) :-) Ilyen, de legalábbis nagyon hasonlót kaptam most karácsonyra a lányomtól :-) Még a fa alatt van, már alig várom, hogy felavassam :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon fincsi lehet a töltött káposzta így készítve és ízesítve, guszta a helyes kis fazekadban! :) A csavart kenyérkéd is csodás! :)

    VálaszTörlés