"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. december 17., kedd

TONKABABOS CSOKOLÁDÉ PITE













Különleges fűszerrel készült, Ünnepi csokoládé torta. A tonkabab izgalmas plusz ízt ad, az amúgy is finom és nagyon csokoládés süteménynek. Természetesen ha nincs ilyen "bab" a birtokunkban, akkor pár csepp vanília eszenciával is egyedivé tehetjük a csodás piténket. Könnyen összeállítható és nem túl költséges sütemény, mégis méltó befejezése lehet az ünnepi vacsorának. Csokoládé rajongóknak kifejezetten ajánlatos megkóstolni...


Hozzávalók a tésztához: 13 dkg liszt, 2 dkg keserű kakaópor,  6 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 nagy tojás, 5 dkg olvasztott keserű csokoládé , 1 csipet só. Töltelék:  20 dkg étcsokoládé ( olvasztott ), 2,5 dl tejszín, 1/2 dl tej, 2 nagy tojás, 10dkg cukor, 1 /2 tonkabab reszelve.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát 1/2 órát pihentetjük egy hűvös helyen. Mikor pihent a tészta, kőr alakúra kinyújtjuk, és egy kb. 22 cm-es kerek tortaformát kibélelünk vele. Lényeg, hogy legyen a tésztának egy kb. 2 cm-es pereme. Villával megszurkáljuk és 170 C-on, 15 perc alatt elősütjük a pite alapot. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukrot. Lassú tűzön felmelegítjük. Forrnia nem szabad. Kissé kihűtjük. A csokoládét "vízfürdőben felolvasztjuk. A felolvasztott csokoládét a tojásokkal együtt a meleg, de nem forró tejszínhez keverjük. A végén belereszeljük a tonkababot is. A krémet alaposan kikeverjük, majd a kissé lehűlt alapra öntjük. 175 C-on, kb. 45 perc alatt készre sütjük a pitét. Teljesen kihűtjük a süteményt, majd tálaláskor, keserű kakaóporral megszórva kínáljuk. Tömény, csokoládés élvezet...










Illéskrisz Konyhája

9 megjegyzés:

  1. Ez egyszerűen mesés! Én is nagy csokoládé rajongó vagyok és lehet illene már beszereznem a tonkababot.. olyan sok helyen dicsőítik :) Gyönyörűek a fotók és a torta is! :) Plusz az idézetet is kedvelem! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és finom lehet! Még nem próbáltam a tonkababot krémbe, pedig blogjátékon nyertem. Valahogy mindíg elfelejtem mikor süteményt készítek.

    VálaszTörlés
  3. No, most már látom, vennem kell tonkababot! Ez annyira finom lehet, hogy ki kell próbálnom, igaz szilveszterre, de muszáj! Nagyon jól néz ki! :-))

    VálaszTörlés
  4. Ezt muszáj lesz elkészítenem.:)
    Gyönyörűek lettek a fotók!

    VálaszTörlés
  5. jaj, képzeld olvasás közben összefutott a nyál a számban. Ez mindent elmond :-) És a fotók, azok annyira hangulatosak!!! Irigykedek :-)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Lányok! Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást. Nagyon finom, igazi csokis költemény. Igaz nem egy nagy mennyiség, de egy szelet bőven elég belőle, mert igen tömény süti...

    VálaszTörlés
  7. Mesés és különleges torta. Imádom a fantasztikus csokoládé krém belsejét. Igazán nagyon ünnepélyes, a Karácsonyi ünnepekre!

    VálaszTörlés
  8. Ez az én lányomnak való torta!! :) Csodaszép !!

    VálaszTörlés
  9. Fenségesen íz-gazdag süticsoda. Odáig vagyok érte!

    VálaszTörlés