"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. december 15., vasárnap

DARÁLT-HÚS LEVES











Karácsonykor sok háznál, a megszokott halászlé kerül az Ünnepi asztalra. Hogy gondoljunk azokra is akik nem szeretik a halakat, itt van ez a könnyed, finom és mégis alkalomhoz illő leves. Darált pulykamellből készült, sok finom zöldségekkel és az elmaradhatatlan lúdgége tésztával. Sok munka nincs vele és mégis nagyon finom. Szívből ajánlom a halat kerülőknek...


Hozzávalók: 40 dkg darált pulykamell, 1 fej vöröshagyma, 1-1 paprika és paradicsom, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1/2 zellergumó, 1 bögre zöldborsó, só, őrölt fekete bors, petrezselyemzöld. A tálaláshoz: lúdgége tészta.


A hagymát, a paprikát és a paradicsomot apró kockára felvágjuk és üvegesre pirítjuk egy kevés olajon. Mikor megpárolódott az alap, hozzáadjuk a darált pulykamellet és addig pirítjuk, míg majdnem zsírjára sül. Ízesítjük a húst sóval és őrölt fekete borssal. A zöldségeket megtisztítjuk és kockára felvágjuk. Hozzáadjuk a húshoz a borsóval együtt. Lassú tűzön, fedő alatt együtt pároljuk tovább a leves-alapot. Mikor már majdnem megfőttek a zöldségek, akkor felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, utána ízesítjük a levest, majd a fele petrezselymet hozzáadva, fedő alatt, készre főzzük az egészet. Tálaláskor a maradék petrezselymet felaprítjuk, a leveshez adjuk, majd a tésztára merjük forrón. Finom és laktató leves.






Illéskrisz Konyhája


7 megjegyzés:

  1. Kriszti, mit nem adnék én most a leveskédért. Tényleg jó alternatíva a halak kiváltására. Én sajnos a halászlét és általában véve a halakat nem szeretem, így jó ötletet adtál ezzel a levessel nekem. Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Nekünk való leveske, a halászlé nálunk sem igazán nyerő karácsonykor! :) Nagyon guszta, viszem is tovább! :)

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép a leves is és a tálalás is :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz kis leves és csodásan szép tiszta. A tányérért meg "gyilkolni" tudnék, annyira tetszik! :-))

    VálaszTörlés
  5. Ez a tányér leves, most nekem is jöhetne :)

    VálaszTörlés
  6. Kriszta nagyon jó ötletet adtål. Mår be is szereztem a hozzávalókat, így szenteste ez lesz a menü első része , aztán még a sütőben sütök natúr afrikai harcsa szeletet és lesz hozzá egy kis krumplisaláta is. Boldog Karåcsonyi Ünnepeket kìvánok!

    VálaszTörlés
  7. Megfőztem a levest és nagyon finom volt! Máskor is el fogom készíteni:)

    VálaszTörlés