"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. január 4., szombat

KÓKUSZPITE TORTÁCSKA














 Azt hiszem, hogy túlvásároltam magam az ünnepekre süti-hozzávalókból. Egyik sem romlandó belőle, talán csak a mascarpone. Felhasználtam a kókusszal együtt. Valójában kókuszcsókot indultam sütni, de mint tudjuk, ahhoz egyáltalán nem kell mascarpone. Így alakult át a "csók", tortácskává... No, ebbe aztán fért krém bőven. A kókuszos tortaalap édes, a krém nem annyira, a gyümölcs pedig fanyar. Pont összhangba kerültek így, és egy tökéletes desszert valósult meg velük.


Hozzávalók 6 tortácskához: 17 dkg kókuszreszelék, 2 tojás fehérje, 1 csipet só, 10 dkg cukor. Krém: 2 tojás sárgája, 1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só,  2 csapott evőkanál liszt, 2 csapott evőkanál cukor, 12 dkg mascarpone. Tetszés szerint gyümölcs: mandarin, kiwi, gránátalma stb.


A fehérjét egy csipet sóval felverjük kemény habbá, közben folyamatosan beleszórjuk a kimért cukrot. Ha csúcsot képez a habverő végén, akkor lesz jó. Ez után lazán belekeverjük a habba a kókuszreszeléket. A pici piteformákat kivajazzuk, liszttel meghintjük, majd vizes kanál hátával, belesimítjuk mindegyik formába a kókuszmasszát. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 15 perc alatt kisütjük a kókuszos torta-alapokat. Míg sül, addig elkészítjük a krémet. A tejet lábosba öntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a kétféle cukrot és a csipet sót. Állandóan kevergetve, sűrű krémet főzünk belőle. Teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a mascarpone krémet. Jó habosra keverjük. A krémmel megtöltjük a kókuszos pitéket, majd tetszés szerint gyümölccsel megrakjuk a torták tetejét. Tálalásig behűtjük. 









Illéskrisz Konyhája


14 megjegyzés:

  1. Kriszti, nagyon jól kezded az új évet, ilyen fantasztikus mennyei kis finom tortácskával. Igazán kreativ, és gyönyörü is méghozzá!
    Bold Új Évet kivánok neked, és kedves családodnak! Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Kriszta, nagyon guszták a tortácskáid, a képeid kifejezetten hangulatosak! Nekem nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűségesek, és nagyon tetszik a tészta és a krém receptje is! :) Fincsik lehettek! :)

    VálaszTörlés
  4. Pazar!!!!! Azt hiszem a mascarponemat valami ilyenre használom fel én is!!! :)

    VálaszTörlés
  5. De jó kis desszert sült ki belőle :D

    VálaszTörlés
  6. Ohh!De szépek!!!!
    Ezek a pici piteformácskák hány cm átmérőjűek??

    VálaszTörlés
  7. Csodásak!
    Hány cm-ek ezek a pici pitetortaformák?

    VálaszTörlés
  8. Helyesek a tortácskáid, és biztos finomak is, ám én most mégis inkább a fotóidhoz szólok hozzá.
    Nem tudom, Te készíted-e őket, de művészi szintű ételfotók, érdemes lenne valami pályázaton indulni velük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az elismerésed. A fotókat magam készítem, ez az egyik új hobbim... Még nem jelentkeztem. Kéne magam képezni tovább valamilyen képzésen...

      Törlés
  9. Kedves Mindenki!

    Köszönöm a hozzászólásokat! A pite formák kb. 8 cm átmérőjűek. Sima alumínium kivitel. Eddig mindig kijöttek belőlük a tészta alapok, pedig nem kivehetős az aljuk. A süti pedig nagyon finom, érdemes kipróbálni...

    VálaszTörlés
  10. Jajj annyira szeretem az ilyen kis tortácskákat:) Gyönyörűszépek:)

    VálaszTörlés
  11. Ez a süti pont nekem való. Imádom az ilyen könnyed, habos, gyümölcsös csodákat. Olyan vidám, tavaszias hangulatúak a képek is. Ha itt lehetne, nyomnék most egy nagy lájkot neki.:)

    VálaszTörlés
  12. Az én formáim is ott porosodnak, elő kéne szedni őket ilyen csodaszép finomságokra :)

    VálaszTörlés
  13. Jaj, de gyönyörűek ezek a képek!! A fb-on szemezek ezekkel a kis tortácskákkal már pár napja, nagyon fincsi lehet... :P

    VálaszTörlés