Micsoda hiányosság! Nem írtam még bejegyzést az Almás bélesről. Hogy történhetett ez!? Évek óta sütöm, szinte havonta. Finom, igazi téli sütemény. Máris pótolom a hiányosságot. A recept még a Dédimtől van. Ő diktálta nekem, mikor fiatal lány voltam. A megsárgult füzetecske milyen kincseket is tud tartogatni... Mindenkinek meg van a maga, jól ismert és a "legjobbnak" tartott receptje, hát ilyen az enyém is. Nekem ez a legjobb. De mondta más is... A tésztája ropogós a tölteléke pedig krémes. Pont mint a "nagykönyvben". Egyébként ezzel a süteménnyel tudnám a páromat a leggyorsabban kiűzni a világból. Utálja a párolt gyümölcsös sütiket és legfőképpen a fahéjat. Fogalma sincs, miről marad le...
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, csipet só,
20 dkg Ráma, 2 kanál zsír, 1 kis pohár tejföl. Töltelék: 1 1/2 kg alma, 7 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj. Tetejére: 1 tojás fehérje.
A tészta hozzávalóiból, rugalmas, jól nyújtható tésztát gyúrunk. Elfelezzük őket és lisztezett felületen, 20 x 30 cm-es lapot nyújtunk belőlük. Az egyik lapot a vajjal kikent és liszttel meghintett tepsi aljába tesszük. Közben az almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, majd azon melegében hozzákeverjük a cukrot. Állni hagyjuk kb. 15 percet, majd alaposan kinyomkodjuk. A kinyomkodott almát a tepsiben lévő tésztára rakosgatjuk. Simára elosztjuk a tészta tetején, majd megszórjuk egy kevés fahéjjal és az 1 csomag vaníliás cukorral. Kinyújtjuk a másik lapot és azt az alma tetejére rakjuk. A széleket kissé lenyomjuk. Egy tojás fehérjét kissé felverünk, majd megkenjük vele a sütemény tetejét. Villával megcsíkozzuk a béles tetejét, majd mehet az előmelegített, 180 C-os sütőbe. Kb. 30 perc alatt szép pirosra megsütjük a süteményt. Mikor langyosra hűlt, felkockázzuk és porcukorral meghintve tálaljuk.
Illéskrisz Konyhája
Jaj, imádom! Már látom, hogy mit fogok sütni a hétvégén! Köszönöm szépen a receptet!!!
VálaszTörlésNem tudom mi történt, de nem engedi a Blogger el küldeni a kommentet!
TörlésKlassz recept, és nagyon guszta a végeredmény! :) Ezek a régi, anyáról lányára szálló családi receptek a legjobbak, nálunk is van jónéhány! :)
VálaszTörlésA pároddal ellentétben én a gyümölcsös sütiknek nem tudok ellenállni. Jó, hogy fenn maradt a receptje. A jó dús töltelékkel, ropogós tésztával irtó finom lehet.
VálaszTörlésNagyon szuper recept, almaimádó férjem üdvözletét küldi! :-)
VálaszTörlésHétvégén kimentünk a FEHOVA-ra, hogy találkozhassunk férjem kedvenc horgász bajnokáva (Döme Gábor). Mindig meglepjük valamivel, így most neki készítettem el frissen ezt a szenzációs sütit, még meleg volt, amikor odaadtuk neki. Hát, nem bőgtem le vele, nagyon-nagyon ízlett, és azt mondta, hogy az édesanyja sütött neki ilyen finomat utoljára :)
VálaszTörlésDe jó! Nagyon boldog vagyok, hogy ízlett nektek is! Az én unokatestvérem is kint volt ezen a kiállításon. Neki fegyver szaküzlete van... És köszi a visszajelzést!!!
TörlésMegint csak erre a bejegyzéssedre írok...
TörlésKépzeld, Gábor azóta külön jelzi, ha valamilyen kiállítás vagy egyéb okból találkozunk, hogy "Angéla, ugye sütsz nekem egy tálca almás sütit?" :)) hát lehet nemet mondani egy ilyen kérésre ??? :o) Legutóbb a hétvégén jártunk Kiskunhalason horgász napokon és ezt megelőzően írta nekem, hogy ha nem teher, akkor vinnék-e almás sütit. Több, mint 4 kg almát hámoztam és reszeltem le hozzá, szóval elképzelheted a süti mennyiséget, amit sütöttem... :o)
De jó! Köszi, hogy megint írtál! Biztos nagyon finom lehetett! Most nekem is jól esne pár kocka...
Törlés