Megint macaron... Beleszerettem ebbe a különleges süteménybe. Mondjuk néha megizzaszt a készítése, de megéri, mert a végeredmény kárpótol érte. Tavaly még mumusként tekintettem a macaronra, mára már nem rettenek meg tőle. Lényeg, hogy minden apró részletre oda kell figyelni. Szerintem leginkább a mandulalisztre kell ügyelni, hogy valóban liszt legyen és a fehérjét sem árt öregíteni a konyhapulton 1-2 napig... Most kávés ízben készült, mert az olyan télies hangulatú... A krémje intenzív mocca ízű lett, úgy hogy ellensúlyozta a korongok édeskés ízét. Korábban is készült, az Itt látható...
Hozzávalók: 12,5
dkg mandula, 25 dkg porcukor, 12,5 dkg tojásfehérje, 8 dkg kristálycukor, 1 púpos kanál
keserű kakaópor.
Kávékrém: 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 2 kanál liszt, 1 kanál keserű kakaópor, 1 kanál instant kávé dara, 3 kanál cukor, 4 dkg vaj.
A mandulát a kávédarálóban egy kevés cukorral megdaráljuk, átszitáljuk és hozzáforgatjuk a porcukrot. Félre tesszük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a vége felé hozzászórjuk a kristálycukrot és a kakaóport is. A cukros mandulát óvatosan a habhoz szórjuk és összeforgatjuk az egészet. Nyomózsákba vagy hablabdába töltjük a masszát és sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 20 forintos, egyforma korongokat nyomunk.
Illéskrisz Konyhája
A mandulát a kávédarálóban egy kevés cukorral megdaráljuk, átszitáljuk és hozzáforgatjuk a porcukrot. Félre tesszük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a vége felé hozzászórjuk a kristálycukrot és a kakaóport is. A cukros mandulát óvatosan a habhoz szórjuk és összeforgatjuk az egészet. Nyomózsákba vagy hablabdába töltjük a masszát és sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 20 forintos, egyforma korongokat nyomunk.
45 percig
szobahőmérsékleten száradni hagyjuk, majd 160 fokos sütőben 10-12 perc
alatt készre sütjük a macaronokat. A sütőből kivéve, hűlni hagyjuk őket,
majd éles késsel leemeljük a sütőpapírról. Közben a krémet is elkészítjük: A tejszínt lábosba töltjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a kakaóport, a kávét és a cukrot. Habverővel elkeverjük, majd lassú tűzön. állandóan kevergetve sűrűre megfőzzük. Kihűtjük a krémet, majd a vajjal habosra keverjük. A kávés krémmel megkenünk egy macaront és egy másikat illesztünk rá. Tálra rendezzük őket és máris tálalhatjuk.
Illéskrisz Konyhája
Nagyon guszták. Neked már minden benne van a kisujjadba. :)
VálaszTörlésNekem sajnos még mindig mumus. :(
De egyszer sikerülni fog. :)
Hú, ez nagyon jól hangzik. Ezt a krémet ki fogom próbálni az tuti!
VálaszTörlésSzinte érzem az izét a számba, annyira átjön. Nagyon szépek! )
VálaszTörlésJó lenne, ha küldenél nekem ebből párat:) Nem hiszem, hogy nekem lesz valaha türelmem kipróbálni:) Csodaszépek:)
VálaszTörlésGyönyörűek, és nagyon szépek a fotók! :) Én még gyűjtöm hozzájuk a bátorságot, bár lehet, hogy inkább idő és türelem, nyugodt körülmények kellenének! :)
VálaszTörlésPancsi!
VálaszTörlésDehogy van minden a kisujjamban.. Előfordul ám velem is, hogy néha nem úgy sikerülnek dolgok, ahogy azt én elterveztem. Így voltam ezzel is. Harmadik nekifutásra jött össze, utána megint nem... :o)
Lilla!
A krémje nagyon finom, tortába isteni aki a kávésért rajong. Természetesen akkor úgy kell emelni a hozzávalók arányát. :o)
Okki!
Köszönöm! Tényleg nagyon kávés és finom... :o)
Kati!
Ha a szomszédomban laknál, biztos csöngetnék... :o)
Hankka!
Valóban, elsőként a türelem és a nyugodt környezet a legfontosabb. Ennél a sütinél koncentrálni kell. tapasztalat. Köszönöm! :o)
Macaron, majd sikerülök, ha akarom ... Én ezt a sütit mindig megcsodálom másoknál, de nem mernék belefogni az elkészítésébe, de szívesen megkóstolnám. Te viszont egyre ügyesebb vagy ebben a műfajban, nagyon szépek lettek.
VálaszTörlés