"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. január 12., vasárnap

ARANCINI / ROPOGÓS RIZSGOLYÓK













Egy izgalmas rizs-recept Itáliából... Ezekkel az aranyló golyóbisokkal is régóta szemeztem már, de valahogy mindig elmaradt a megsütése...Vagy nem volt itthon kerek szemű rizsem hozzá, vagy a mozzarella sajt hiányzott belőle. Most adott volt mindkettő, úgy hogy sebtiben megsütöttem. Nem tudom megfogalmazni, hogy milyen finom. Egyszerűen frenetikus! A golyók kérgén ropogósra sült rizsszemek és a belsejébe olvadozó sajt, olyan ízhatást ad az egésznek, hogy megfogalmazni is nehéz lenne. Meg kell kóstolni! Nagyon-nagyon finom. Lehet reggeli, ebéd, uzsonna, vagy éppen vacsora....Bármikor. Friss salátával, chilis ketchuppal maga az ízorgia. A panírozott és ropogós ételek kedvelőinek melegen ajánlom! 


Hozzávalók 2 személynek: 1 csésze gömbölyű rizs, 1 tojás, 5 dkg reszelt Trappista sajt, 1 mokkáskanál só, 1 csipet reszelt szerecsendió, 1 zacskó mini mozzarella sajt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez. Tálaláshoz: salátaszív, chilis ketchup.


A rizst szűrőbe tesszük és folyó víz alatt megmossuk és lecsepegtetjük. Teflon serpenyőben 1 kávéskanál olajat hevítünk és a rizst "csikorgósra" pirítjuk benne. Felöntjük másfél csésze vízzel, megsózzuk, majd fedő alatt, lassú tűzön készre pároljuk. Mikor megfőtt, langyosra hűtjük. Egy tálba tesszük a megfőtt rizst, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót és egy csipet reszelt szerecsendiót. Alaposan kikeverjük a rizses masszát. Vizes kézzel, kisebb tojásnyi gombócokat készítünk a masszából, melyek közepére egy-egy mini mozzarella sajtot rejtünk. A kész gombócokat zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban aranysárgára kisütjük. A rizsgolyókat forrón tálaljuk a tépkedett salátalevelekkel és a chilis ketchuppal. Mennyei!!         








Illéskrisz Konyhája


6 megjegyzés:

  1. Szerintem is mennyei lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Nápolyban kóstoltam, nagyon finom! Gyakran paradicsompürés darált húst is tesznek a közepébe, az oregánó pedig csak tovább fokozza az ízhatást!

    VálaszTörlés
  3. Kriszti, nagyon büszke vagyok rád hogy te is el készitetted az Arancinit...kimondottan Sziciliai, és dél olaszországi finomság. A dél tájon okvetlen tesznek bele zöld borsót, és egy kis darált hust szósszal! Nagyon guszta és finom...vendégségben vagy sok személy ünneplésben persze igy egyszerüebbn készitik! Nézd át az én receptemre, még régebben készült!

    http://foodandthriftfinds.blogspot.com/2011/03/arancini-di-riso-sicilian-rice-balls.html

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a hozzászólásokat és a tippeket! Réka, Elisabeth: biztos finom mindkét verzió, biztos ki fogom sütni úgy is. Nekem és a gyerekeknek nagyon ízlett, szinte kiszámolták, kinek mennyi jut... :o))

    VálaszTörlés
  5. Ötletes, biztos nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés