"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. február 9., vasárnap

OSSO BUCO














Ínyenc vasárnap... Így is kezdhetném a bejegyzésem sorait, de inkább úgy fejezem ki magam, hogy végre engedtem a csábításnak és elkészítettem ezt a méltán híres és nagyon finom főételt, az Osso Buco-t. A fiammal, aki történetesen lecserélte a villáskulcsot a fakanálra, és szakácstanonc egy fővárosi iskolában, a péntek délutánt arra szántuk, hogy piacoztunk egyet a Nagycsarnokban. Kulináris séta és bevásárlás Budapest egyik legrangosabb, legpatinásabb és mondhatni, hogy" leg pénztárca barát" piacán. Pompás standok, roskadozó pultok, csodás húsok és friss zöldségek égeb nyúló áradatának helyszíne ez. Bánom, hogy nem vittem magammal fényképezőgépet, mert a látvány, a főzni szeretőknek pazar volt. Hihetetlen milyen érzékkel vannak megáldva az árusok, kereskedők, mert az ember csak kapkodja a fejét a sok kínálkozó áru láttán. Az eladók kedvesek, szolgálat készek és van pár jó szó is amit a megvételezett áru mellé adnak. Nem volt konkrét lista, hogy mit veszünk, egyszerűen csak sodródtunk az árral és a kínálkozó lehetőségekkel. Itt láttam meg a bejegyzésem főszereplőjét, a csontos- szeletelt borjúlábszárat. Amikor megpillantottam, rögtön ez a recept jutott róla az eszembe. Ahogy a fotókon is látszik: a hús, ötcsillagos... Ezt most, de rögtön meg kell főznöm ! - gondoltam... Egyébként már régóta tervben volt. Így is lett. Megvettük, haza vittük és vasárnap megfőztük. Mit is mondhatnék róla... Aki kóstolta tudja, aki nem, az nem tudja mit hagyott ki idáig. Hihetetlenül finom, zamatos, omlós húsétel az ínyencség listáján. És jöjjön egy kis tudomány róla, íme, az Osso Buco...


"Az osso buco annyit jelent, „csont lyukkal”. A borjú hátsó lábszára értendő rajta, melyet kereszt irányban szeletekre vágnak, s a közepén így láthatóvá válik a velős csont. A csontban lévő velő dúsítja a mártást, a hús pedig olyan omlósra készíthető, hogy akár kanállal is könnyedén elfogyasztható lesz.
A milánói születésű Anna del Conte, az itáliai konyha egyik leghitelesebb szakértője szerint az eredeti verziót paradicsom nélkül, vajjal, fehérborral főzték, s „ossobuco in biancho” (fehér ossobuco) néven ma is ismert. Észak-Itáliában sokáig egyáltalán nem használtak paradicsomot, s hagyományosan vajjal főztek – ellentétben az olívaolajas déli konyhákkal. Ma már korántsem ilyen élesek a választóvonalak, így Itáliában és világszerte a több-kevesebb paradicsommal készülő változat az ismertebb, s a vajon kívül (vagy helyette) olívaolaj (is) kerül bele. Minden változathoz készítünk „sofritót”, azaz finomra vágott, lassan párolt
zöldségkeveréket. A sofritónak állandó összetétele nincs. Általában hagyma, szálzeller vagy zellergumó és karottából áll öszze. Ahhoz, hogy az étel sikerüljön, szükséges egy vastag, lehetőleg lapos öntöttvas-lábos, amelyben egyenletesen és lassan tud elkészülni a hús. Ügyeljünk arra, hogy a hússzelet négy centiméter vastag legyen – se vékonyabb, se vastagabb. Maradjon rajta egy réteg zsiradék is (ezt utólag levághatjuk, ha nagyon akarjuk): sülés közben a húsunkat ez tartja szaftosan...." Forrás: Bűvös szakács

És ahogy nálam készült...  

Hozzávalók: 4 szelet 4 cm vastag borjúlábszár, formára kötve, 2 evőkanál olívaolaj, 6-7 dkg vaj, liszt, 1 fej hagyma finomra vágva, fél szál zeller megtisztítva és finomra vágva vagy egy vastagabb cikk zeller, 2 dl száraz fehérbor, 3 dl szárnyas-húsleves, só, bors, 2-3 kanál sűrített paradicsom, 1 gerezd fokhagyma. A gremolatához: 1 csokor petrezselyem finomra vágva, 1 kis gerezd fokhagyma nagyon finomra vágva, fél kezeletlen citrom héja lereszelve.


Először a hagymát és a zöldségeket aprítjuk fel. Oliva olajat és vajat hevítünk, majd a megmosott, sóval-borssal és egy leheletnyi liszttel meghintett, kötözött hús, mindkét oldalát barnára elősütjük benne. Hirtelen süssük, forró zsiradékon, hogy a hús piruljon, mint sem párolódjon... Mikor a hús mindkét oldala szép arany barnára elősült, akkor kivesszük őket egy tálra, és a visszamaradt "pörzs-anyagos" zsiradékban lassú tűzön, párolni kezdjük az apróra vágott hagymát és a zöldségeket. Kb. 20 percig pároljuk így az ételt. A vége felé hozzáadjuk a bort és felére visszapároljuk. Mikor ezzel készen vagyunk, visszatesszük a húst a párolt zöldségekre, hozzáadjuk a paradicsompürét, a hús alaplét, majd letakarva, állandóan ellenőrizve, hogy ne száradjon ki, vaj puhára pároljuk az egészet. Míg párolódik a hús, addig elkészítjük a gremolatát. A petrezselymet és a fokhagymát nagyon apróra felvágjuk és elkeverjük a reszelt citrom héjával. Mikor a hús elkészült, kivesszük a szaftból és hozzáadjuk a mártáshoz a gremolatát és egy evőkanál hideg vajat. Összeforraljuk. Az így elkészült kész mártásba visszatesszük a húst, letakarjuk és 15 percet pihentetjük. Sáfrányos rizottóval, forrón tálaljuk az ételt. Ha nem is egyszer, de muszáj megkóstolni... Mennyei!!!





 Illéskrisz Konyhája




13 megjegyzés:

  1. Hihetetlen látvány. A fotók is fantasztikusak.Szeretnék egy adagot. :D

    VálaszTörlés
  2. Mennyei "falatka". Igazából már a látványtól eláll az ember szava. Ünnepi fogásként is méltán megállná a helyét. A fiadnak gratulálok, ezentúl két ügyes chef is lesz a családban.

    VálaszTörlés
  3. Ó, ez csodás!! 1-2 x szoktam évente készíteni, mikor kapok lábszárat. Épp ma egy hete ettem szarvaslábszárból, hát fölül múlta az elvárásaimat!

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok ! Eláll az ember szava , tovább méltatni már hiábavaló , az előttem szólók magasztos szavai tükrözik e remek étel és az olasz konyha kiválóságát ! A bemutatás módja sem hétköznapi , a képek a profizmusról tanúskodnak , mesterien vannak komponálva mint egy szimfónia ! Nagyon kedvemre való az egész , úgy ahogy van !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat, nagyon jó volt olvasni! Örülök, hogy tetszik! Már ezekért a sorokért érdemes volt megfőzni! :o)

      Törlés
  5. Kedves Mindenki!

    Hálásan köszönöm az elismerő szavakat! Csak ajánlani tudom, mert elmondani nem lehet, milyen finom étel!

    VálaszTörlés
  6. Kriszti, legelőször is gratulálok a fiadnak...egy nagyon sikeres kariert kivánok neki, a kulinari világban!

    Az Osso Bucco-rol annyit hogy Milánoi eredeti még a 19-ik századbol, igazad van, hogy az eredeti készitéséböl ki hagyják a paradicsomot, de már bizony nagyon régóta tesznek bele paradicsomot, ahogy te is készitetted. A gremolátát a tetejére szorják, annak ellenére hogy a szószban is lehet bele adni a végén, de szervirozás szerint nagyon mutatós és elegáns a tetejére szórni. Én is végeztem kulinari iskolát...itt, Amerikában, csak sosem emlittek róla, és pontosan ezt a finomságot rengeteg alkalomkor szoktam késziteni a munkámban!

    Le a "kalappal"...Kriszti! A fő szakács olasz vejem is paradicsommal késziti, és bizony a restaurantjukban is igy készitik!

    VálaszTörlés
  7. Csodaszép, ahogy Adél is írta, én is szarvaslábszárból készítve kóstoltam a hétvégén, nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  8. Istenien néz ki Kriszti, és el tudom képzelni milyen finom volt. Ilyen gyönyörű húst én még nem láttam egy hentesnél sem. De még borjú húst se nagyon.

    VálaszTörlés
  9. Szóval a gyerek megfertőződött! :-)) Nálam két hete volt angol felföldi marhából. Kaptam és valami mennyeire sikeredett. Legalább olyan jó a húsuk, mint a szürke marhának. :-)) Ezt is be tudnám holnapi ebédnek. :-))

    VálaszTörlés
  10. Van kedved játszani? :)
    http://mezesoliva.blogspot.hu/2014/02/ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés
  11. Nemrég kóstoltam én is. Az öcsém készítette a munkahelyünkön. Valami hihetetlenül finom volt!

    VálaszTörlés