Egy kis nyár a télben... Mikor megláttam a piacon a gömb alakú cukkiniket, hirtelen a nyárban éreztem magam... Nem is akartam először hinni a szememnek, mikor megpillantottam a haragos zöld, fényes gömböcskéket. Hát ezek meg, hogy kerülnek ide ilyenkor?! A nagy meglepődés után, máris válogatni kezdtem közöttük. Gyorsan vettem négyet, hogy oltsam a friss zöldség utáni vágyamat. Hazafelé úton, azon morfondíroztam, hogy milyen finom töltelékkel töltsem majd meg őket. Mivel Gombásat már csináltam, most valami húsos töltelékre tettem le a voksomat. Mi más is lehetne a zsenge cukkinihez a legjobb, mint a zsenge csirkemell... Kaporral és besamellel koronáztam meg az egészet. Nagyon finom volt és különleges, így a télvíz idején...
Hozzávalók 4 személyre: 4 gömbcukkini, 1 csirkemell filé, 1 fej hagyma, kevés olaj, 1 csokor kapor, 3 kanál liszt, 3 dl tej, 1 tojás sárgája, só, bors egy csipet szerecsendió.
A hagymát apró kockára felvágjuk, majd egy kevés olajon üvegesre pirítjuk. Közben a csirkemellet ledaráljuk és a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd addig sütjük-kevergetjük, míg megpirul a hús egy kicsit. A lesült húst, félretesszük. A gömbcukkinik tetejét levágjuk, félretesszük. A húsát óvatosan, hogy szélek ne sérüljenek, karalábé vájóval kivájjuk. A kivájt cukkini-húst megsózzuk, majd olajon hirtelen kisütjük. Ez után elkészítjük a besamel mártást. Két kanál olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel és hozzáadjuk a tojás sárgáját is. Elkeverjük, majd kevergetve besűrítjük a mártást. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Mikor elkészült a sűrű mártás, hozzáadjuk a vágott kaprot, a lesütött darált húst, a sült cukkini húst és lazán összeforgatjuk az egészet. A kivájt cukkiniket enyhén sós vízben, 5-10 perc alatt előfőzzük, majd az üregükkel lefelé fordítva lecsepegtetjük.
Az előfőzött cukkiniket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd megötöltjük a besameles töltelékkel. A kimaradt tölteléket félre tesszük, mert kell majd a tálalásnál.
A kalapokat visszatesszük a cukkinik tetejére és előmelegített sütőben, kb. 200 C-on 25-30 perc alatt készre sütjük őket. Sütés után tálra halmozzuk a megmaradt ragut és ráültetjük a megsült töltött zöldségeket. Forrón tálaljuk az ételt. Aki szereti, párolt rizst is fogyaszthat mellé...
Illéskrisz Konyhája
Kriszti, nagyon szorgalmas és ógyes vagy, az biztos. Mióta hozzám benéztél és kommentáltál...azóta három fantasztikus kreációt készitettél! A cukkini gömb nekem...nekünk itt egy ujdonság, nem is láttam még itt ilyent egyáltalán, talán olaszországban a mult nyáron. Nagyon elegány a készités módja, és kimondottan guszta, és finom a zseng csirke mell tölteléke.
VálaszTörlésA bögrés palacsinta is különleges, mivel vékgonyabb mint az amerikai PANCAKE...és vastagabb a magyar palacsintánál. Szerintem lehetne tenni bele egy kis sütőport vagy egy csésze szóda vizt az egy csésze tej hejett hogy megkönnyibtetné a masszát...de ugy látom igy is nagyon perfekt és fel is tudtad gyöngyöliteni. A családod nagyon büszke lehet rád a sok finom kreációdra.
Na, most meg a csokoládé moussra...hát nekem minden csokis finomság gyerek korom óta...a második persze, az meg a citromos finomságok. Szinte annyira kivánom ezt a mennyei finom csokis mousse-t a dekorációs hab golyókkal, hogy muszáj lesz késziteni hamarosan nálunk is! Puszillak