"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. április 4., péntek

KEKSZES-GESZTENYÉS KOCKA














Három éve, amikor megalkottam a Zebra kockát, az igen nagy sikert aratott mind a családban, mind az ismerősök között, sőt a még talán a blogszférában is... Gondolom azért lett népszerű, mert egy jól megszokott külső változott át egy újabb formára. Meg persze nem kell sütni, és nagyon finom. Ezzel az ötlettel felvértezve született meg, ez a gesztenyés változat. Maga a kekszes alap hasonló, mint az előbb említett Zebra kockáé, csak a töltelékébe kókusz helyett gesztenye került. Ez egy egyszerűen kikeverhető, sima gesztenye krém...


Hozzávalók a kekszes alaphoz: 1/2 kg őrölt keksz, 3 evőkanál baracklekvár, 4-5 evőkanál keserű kakaópor, 1 csipet só, 5 dkg tea vaj, 2,5-3 dl tej / amennyit felvesz /. Töltelék: 25 dkg gesztenye massza, 5 dkg tea vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál rum, 2-3 evőkanál porcukor. Tetejére: 10 dkg keserű csokoládé, 1 evőkanál olaj.


A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Annyi tejet adagolunk hozzá, hogy jól formázható, gyúrható masszát kapjunk. Egy kb. 20 x 20 cm-es tepsit kibélelünk folpakkal. A kekszes alapot 3 egyenlő részre osztjuk, majd folpakk között, akkora lapot nyújtunk belőlük, amik éppen beleférnek a tepsibe. Közben elkészítjük a krémet is. A gesztenyét tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd villával krémet keverünk belőle. A krémet két részre elosztjuk. Az alsó lapra rákenjük a fele krémet, majd ráteszünk egy kekszes lapot, erre megint krém jön, majd a végén befedjük a harmadik lappal az egészet. Kissé lenyomkodjuk, hogy a lapok és töltelék jól összetapadjon. A tetejét bevonjuk az olajjal felolvasztott keserű csokoládéval. Hűtőben 1-2 óra alatt megdermesztjük a süteményt, majd felkockázva tálaljuk. 







5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, és gesztenyés, a kedvencem! :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a gesztenyéset...és holnap a kórus fellépésre vinni kell sütit....ésésés most ez fogom ellopni, bocsi és köszönöm, hogy ez milyen egyszerű recept!!

    VálaszTörlés
  3. love your site, blog. nice dessert, beautiful pictures. by jong belegen kaas

    VálaszTörlés
  4. Csoda guszta, és a gesztenyés krémmel is isteni finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Gesztenyés süti mindig jöhet, de én a kókuszosra sem mondanék nemet. Nagyon csábítóak a Zebra család tagjai. :)

    VálaszTörlés