"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. április 8., kedd

KLASSZIKUS BAGETT












Imádom a friss és ropogós, vastag héjú kenyereket. Sajnos... Nekem tökéletesen megfelelnek csak úgy magukban is, ahogy kikerülnek a sütőből, egy csipet sóval... Ha van hozzá házi vaj, akkor az már maga a gasztronómia csúcspontja számomra. Törni belőle, morzsálni és elmajszolni... Amúgy többnyire akkor szoktam ilyen fajta kenyeret sütni, amikor például olyan ételt főzök, amihez elengedhetetlen a friss kenyér : sólet, pörkölt vagy éppen egy tartalmas, sűrű leves, mint a bab, a gulyás vagy a ragu... Ehhez a kenyérféléhez csak három hozzávaló kell : liszt, víz és élesztő... Szerintem elronthatatlan!


Hozzávalók: 3,5 csésze liszt, 1,5 csésze víz, 1/4 kocka friss élesztő, ízlés szerint só és cukor.


Az élesztőt felfuttatjuk egy kevéske langyos-cukros vízben. Közben a lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a többi langyos vizet, a felfutott élesztőt és ízlés szerint a sót és a cukrot. Közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk belőle. Meglisztezzük a tetejét, majd meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk, lazán átgyúrjuk, szétterítjük, majd összehajtogatjuk a tésztát mint a pogácsát szokás. A tésztát három részre vágjuk és mindegyik részt hosszúkás formára húzkodjuk-igazítjuk. A kész bagetteket egy sütőpapírral bélelt tepsire átrakosgatjuk, majd ollóval bele-bele nyisszantunk a rudakba. Letakarjuk és még 1/4 órát kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt és az aljába teszünk egy vízzel teli tálkát. A bagetteket vízzel lepermetezzük és a forró sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra, ropogósra megsütjük. Olyan egyszerű és olyan finom!









10 megjegyzés:

  1. De nagyon szépek lettek! Szeretem nagyon én is a friss ropogós péksüteményeket. Talán egyszer ezt is kipróbálom, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Látom Te is nagy rajongója vagy a kelt tésztáknak. Ez a bagett is olyan guszta lett, hogy rögtön éhes lettem így uzsonna tájékán :-D Kár, hogy nem lehet monitoron keresztül kóstolni :-(

    VálaszTörlés
  3. Én is imádom a friss, ropogós héjú kenyereket. El is vittem az egyiket magammal - engedelmeddel. :o)

    VálaszTörlés
  4. Sajnos én is imádom, nélkülük nem élet az élet. :D Gyönyörűek a bagettjeid!

    VálaszTörlés
  5. Kriszti a toszkán bagettedet szinte hetente sütöm és nem tudjuk megunni. Ez lesz a következő, amit kipróbálok, legalább lesz valami sikerélményem is a kenyérsütés terén. Nagyon guszta. Minden nap meg bírnám enni. Sajnos ...

    VálaszTörlés
  6. Kriszti, fantasztikusan néz ki a bagettjeid! Nagyon is perfekt, ropogós, mennyei finom, az biztos! Mi nem sütjük gyakran otthon, mer nálunk itt lehet venni egy közeli pékségben, és ha nem megyünk reggel megvenni, egy óra alatt el is fogy. Másféle kenyereket a lányom süt! Nagyon ügyes vagy az a kenyerek sütéséhez!

    VálaszTörlés
  7. A bagett az egyik legfinomabb kenyérféle, főleg frissen a sötőből:) Nagyon szépek, szinte érzem az illatát:)

    VálaszTörlés
  8. Krisz, valami csodás a bagett is, a képek is! Már ezért érdemes benézni hozzád!:)

    VálaszTörlés