"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. április 6., vasárnap

ALUDTTEJES SODORT KIFLI













Ha hétvége, akkor induljon  a nap egy remek péksüteménnyel! Szombat vagy vasárnap reggel, olyan szívesen állok neki tésztát dagasztani, főleg amióta meg van a szuper masinám a KitchenAid-em. Szinte nem is lesz tésztás a kezem, mert nem kell hozzá nyúlnom. A receptjéért sem mentem messzire, csak Limara pékségéig. Tőle van, mert szeretem az alkotásait. Nagyon jó az összetétele tésztának, könnyű vele dolgozni, és álom formázni. Szóval nagyon finom kifli lett belőle...Házi vajjal és friss tejjel a legjobb reggeli. Nem is kell hozzá más. Ajánlom megkóstolni!


Hozzávalók  kovászhoz: 2 dl langyos víz, 1 dkg élesztő, 20 dkg liszt. Tészta hozzávalói: kovász, 40 dkg liszt, 2 dl aludt tej, 2 kávéskanálsó, 1 kávéskanál cukor, 5 dkg vaj.


Előző este elkészítjük a kovászt: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a langyos vizet. Elkeverjük, majd letakarjuk. Másnap használjuk fel. Másnap tálba szitáljuk a többi lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a kovászt és lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Ha már nem ragad, akkor van készen. Liszttel meghintjük a tészta tetejét, majd letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk a tésztát 10 részre. Gombócot formálunk belőlük és 15 percet pihentetjük. Pihentetés után mindegyik gombócot ketté vágjuk és a darabokból sodrunk egy kb. 30 cm-es rudat. A két rudacska végeit összecsippentjük és összetekerjük a tésztát. Az összetekert rudak végeit ellentétes irányba megsodorjuk, majd kiflit formázunk belőle. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és letakarva 20 percet kelesztjük. Mikor ismét keltek a kiflik, vízzel lepermetezzük őket és mehetnek az előmelegített 180 C-os sütőbe sülni. Mikor szép pirosak és megsültek, kivesszük őket és ismét vízzel lepermetezzük mindegyiket. Kihűtjük és máris tálaljuk. Tea vajjal és tejjel a legfinomabb.









8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kiflik ! Érdekes a tekerési technikája, biztos jó puha az aludttejtől. Érdemes lenne kipróbálnom tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Csodás fotók és gyönyörű kiflik! :) Nagyon szépek lettek, ez a formázás is nagyon tetszetős! :)

    VálaszTörlés
  3. Jajjjjj, de nagyon szépek és kívánatosak :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek ezek a kiflik is, csak úgy mint minden péksüti nálad! :)

    VálaszTörlés
  5. Rendkívül mutatós darabok. Pihe-puha foszlós és ropogós. Lecsíphetem a csücskét?

    VálaszTörlés
  6. Tényleg csodás a fotók, és gyönyörü kiflik! El tudom képzelni mennyire finomak, és nagyon pehely könnyüek!

    VálaszTörlés
  7. Szia Krisz!

    Nagyon szepek ezek a kiflik! Egy joo darabot lecsippentettem belole. Ne a cicat szidd meg erte....hihi

    VálaszTörlés
  8. De szép ez a kifli, csodásak a fotóid!!

    3 napja próbálkozok a blogodra jönni, de valami miatt nem sikerült, de most végre itt vagyok és visszamenőleg megnézek mindent. :o)

    VálaszTörlés