Lassan jön a nyuszi... Már várjuk. Mi a sonka végett, a gyerekek pedig az édességek végett. Teljesen megzavart ez az időeltolódás, így egy órával korábban ébredtem. Gondoltam begyúrok egy kiflinek valót, mert láttam, hogy a kenyeres kosarunk üresen parkol a szekrény mélyén. Hogy hiteles legyen a "nyúl várás", füles kiflik sültek. Ezt a jópofa formázást az interneten találtam még tavaly, de akkor kimaradt, úgy hogy most ütöttem nyélbe a legyártását. A tésztája a jó öreg Békebeli kifli receptje volt, ami tökéletesen megfelelt most eme célnak... Sőt! A legjobb! A fülek ropogósak lettek, a farkincák középen, pedig foszlósak. Hm, el is képzeltem mellé a főtt sonkát, a tormát és a kemény tojást... Ez a kifli biztos ott lesz majd a Húsvéti asztalon...
Hozzávalók 12 db kiflihez: 40 dkg finom liszt, 10 dkg rétes liszt, 2 kávéskanál só, 1/2 csomag friss élesztő, 1 kávéskanál cukor, 0,5 dl olaj, 1.5 dl tej, 1.5 dl langyos víz.
A kb. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Megszórjuk a tetejét egy kanál liszttel és hagyjuk 5 percig pihenni, míg felhabzik. Közben a liszteket, és a sót egy tálba öntjük. A megkelt kovásszal elkezdjük bedagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, adjuk hozzá az olajat is és a maradék folyadékot. Ezzel is alaposan kidagasztjuk. Közepesen kemény tésztának kell lennie. Ezután liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen 1 órát kelesztjük. Mikor megkelt, deszkára borítjuk, tenyérrel téglalappá lapogatjuk a tésztát. Éles késsel kb. 2 cm-es csíkokra felvágjuk a tésztalapot. Minden csíkot átsodrunk, majd meghajtogatjuk a nyuszi formákat. Az üregbe kis tészta gömböcskét teszünk, majd ez lesz a farkincája.
Letakarjuk a kész nyuszikat és 30 percig ismét pihentetjük őket. Pihentetés után, két liter vizet felforralunk 2
evőkanál cukorral, majd ebbe a forró vízbe mártjuk bele a nyuszi kifliket. Kb.
10-15 mp-ig lenyomjuk őket a lobogó víz alá. Eközben a kiflik
felpuffadnak és megnőnek. Lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe
rakosgatjuk őket. A cukortól lesz a végeredmény szép barna, de az ízén egyáltalán nem
lehet majd érezni. Előmelegített sütőben, kb. 180-200 C-on pirosra,
ropogósra sütjük a nyulakat.
Helyes nyulak :)
VálaszTörlésNagyon szeretem a kelt tésztás finomságokat, ezek pedig ultra cukik :-D Ezt a cukros vízbe mártós technikát még nem hallottam, igazán érdekes :-)
VálaszTörlésNagyon szépek!!! Ne is beszéljünk a húsvétról, mert már most érzem a teli pocakomat! :)))
VálaszTörlésJaj, imádom a képeidet - mondtam már? :) Na jó, nem elégszer, maradjunk ennyiben. :o))
VálaszTörlésCsodaszép nyuszikat sütöttél - ez a formázás nálam is le van mentve (vagy hasonló, már nem emlékszem).
Nagyon csinik, és azok a kajli fülek ... imádnivalók. Én is készülök valami hasonlót sütni, biztos nagy sikere lesz a vendégeknél.
VálaszTörlésDe szépek:) S még azok a kék pöttyös cuccok is :)
VálaszTörlésNagyon cukkerek lettek, nálad már igazi húsvéti hangulat van:) Bevallom én nem várom a húsvétot, hacsak nem a pár napos pihenő miatt:)
VálaszTörlésNagyon helyeskék, abszolút helyük lesz az ünnepi asztalon! :)
VálaszTörlésHány nyulam bulam lesz ebből a mennyiségből?
VálaszTörlés