Nagyon szeretem a spenótot. Sajnos egyedül vagyok e szeretettel a családban. Senki nem eszi rajtam kívül. Ebben csak az a pozitívum, hogy úgy csinálom, ahogy én szeretem. Újhagymával, szerecsendióval, tejszínnel és besamel mártással... Főzted már így? Szerintem így a legfinomabb! Tégy egy próbát, biztos fog ízleni. Imádom a zsenge, haragos zöld leveleit. Olyan finom főzelék, kár hogy a gyerekek zöme nem szereti, pedig egy tavaszi vitamin bomba...
Hozzávalók 2 személyre: 1/2 kg friss leveles spenót, 2 szál újhagyma, 2 gerezd duci fokhagyma, kevés olaj, 3-4 evőkanál liszt, 2dl tej, 2 dl főzőtejszín, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, szerecsendió.
A spenótot sós vízben pár perc alatt megfőzzük, majd lecsepegtetjük és késsel összevágjuk. Közben egy lábosban olajat forrósítunk, az apróra felvágott hagymákat üvegesre pirítjuk benne, majd mérsékelve alatta a tüzet, hozzáadjuk a lisztet. Állandóan kevergetve, zsemleszínűre pirítjuk. A tejet és a főzőtejszínt hozzáöntjük, majd állandóan kevergetve tejföl sűrűségű besamelt főzünk belőle. Ízesítjük a mártást sóval, őrölt borssal és szerecsendióval. a vágott-főtt spenótot a mártáshoz keverjük, ha kell még öntünk hozzá tejet, hogy főzelék sűrűségű legyen. Felfőzzük, majd a végén hozzákeverünk egy tojást. Egyet rotyogtatunk rajta, majd elzárjuk alatta a tüzet. Fokhagymás sült kenyérkockákkal tálaljuk. Imádnivalóan krémes...
Jaj látom nem csak én rajongok érte!!! Gyönyörű lett, általában fagyasztottból készítem, de volt már szerencsém frisset is kóstolni, csak itt nálunk nehezen lehet hozzájutni. :(
VálaszTörlésAnnám imádja, szokta mondani, hogy olyan zöld trutyit kérek anya! :)))
Így még nem ettem, de ki fogom próbálni! Nálunk csak a fiam meg én esszük, a többiek szent borzadállyal néznek ránk :))) ráadásul mi édesen esszük, hagymafélék nélkül, mellé sós bundáskenyér jár.
VálaszTörlésImádom, a spenótnál nincs is jobb étek a világon:) Én sok fokhagymával szeretem és tükörtojással:)
VálaszTörlésLegközelebb én is így készítem, napokig el tudnék élni csak spenóton! :)
VálaszTörlésNagyon "ütős" így elkészítve. Tetszik hogy darabos az állaga és mégis milyen krémes. Én is sok-sok fokhagymával, tejszínnel, és bundás kenyérrel szeretem.
VálaszTörlésNálunk nem is tudnánk el képzelni spenót nélkül. Friss, és fagyaszott mindig van. Rengeteg sok féle képpen készitjük. A spenót főzelék mindig is a kedvencem volt még gyerek korom óta. Nagyo ügyesen készitetted, én is ki fogom próbálni a te módodra. Igazán szép a tálalás is, és nagyon finom!
VálaszTörlésmmmm, ez nagyon finom lehet. Idén mindenképp ki fogom próbálni, ha már terem nálunk a spenót! :) Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésÚjhagymával és besamelesen készítve még nem próbáltam, de nagyon guszta és jól hangzik, legközelebb így főzöm! :)
VálaszTörlésKipróbáltam, valóban nagyszerű, nagyon ízlett! Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlés