"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. március 16., vasárnap

CSOKIS-MÁKOS COPFOS KIFLI
















Olyan jó volt már az a napsütéses szép idő, erre bejött ez a zord, borongós és hideg hétvége... Remélem nem tart sokáig és újra a verőfényé lesz majd a főszerep. Addig is, hogy ne legyen komor a kedvünk, sütöttem pár mosolygós kiflit. Ez egy új formázási technika, amit egy horvát oldalról mentettem el egyszer. A tésztája az én megszokott olajos kelt tésztám, a tölteléke pedig egy kis csokival dúsított mákos krém, amit szintén egy kiflimbe szoktam tölteni. Ez a tészta nem ropog, inkább amolyan foszlós féle, de kétségkívül nagyon finom. A tölteléket pedig lehet variálni: dió, túró, lekvár vagy ha kevesebb cukrot teszünk a tésztába, akkor lehet sós is: sajtos, sonkás, szalámis vagy éppen húsos ízű. Mivel már rég volt, így most mákkal készült...


Hozzávalók 10 kiflihez: 1/2 kg átszitált liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olaj, 225 gr. langyos tej, 1/2 kocka friss élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 4 evőkanál cukor. Töltelék: 20 dkg darát mák, 8 evőkanál forró tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1/2 bio citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál porcukor, 1/2 tábla olvasztott keserű csokoládé.


Az élesztőt egy kevés cukros-mekeg tejben felfuttatjuk, a tojást felverjük és elfelezzük, majd a többi hozzávalóval együtt, rugalmas kelt tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta addig elkészítjük a tölteléket. A darált mákot tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd leöntjük a forró tejjel. Sűrű krémet keverünk belőle. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és elosztjuk 10 darabra. Minden darabka tésztát, nyelv alakúra kinyújtjuk / kb. 25 cm /, majd az alsó részénél két metszést ejtünk rajta. Az így kapott három tésztaszárat befonjuk. A tészta felső részére tölteléket teszünk, majd feltekerjük kiflire. A fonott rész csücske alul legyen, így a copf szépen ráfekszik majd a kifli tetejére.






A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és a megmaradt fél felvert tojással lekenjük. A fonásokra szórunk egy kevés mákszemet, majd mehetnek az előmelegített forró sütőbe sülni. 180-200 C-on, kb. 20- 25 perc alatt szép pirosra megsütjük a copfos kifliket. Forró kakaóval tálaljuk.







15 megjegyzés:

  1. Meseszép lett! Biztosan kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyen gyönyörűséges kifliket még sosem láttam :) Kipróbálós :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű képek, mint mindig :D Ez a formázási trükk nagyon szép ! Reci mentve :D

    VálaszTörlés
  4. Mesés reggeli, mesés képek! :)

    VálaszTörlés
  5. Ejha! Nagyon jól néznek ki!!! Mákból meg minden mennyiség jöhet.

    VálaszTörlés
  6. Pont ma gondoltam, hogy valamilyen mákos sütit kellene sütni! :) Azt hiszem, ezeket a gyönyörűséges kifliket fogom elkészíteni, ráadásul nagyon tetszik a csokival dúsított töltelék ötlete is! :)

    VálaszTörlés
  7. Csudaszépek lettek a kis copfosok:) A mákért plusz pont jár , imádom, a csokival meg még jobb lehet:)

    VálaszTörlés
  8. Őrület, miket produkálsz, csodaszép, kívánatos és még finom is... :o)

    VálaszTörlés
  9. Olyan kis cukik ezek a kiflik a fonatokkal, nagyon szépek lettek! :) Még nem párosítottam mákot csokival, de mindenképpen kipróbálandó. :)

    VálaszTörlés
  10. Olyan jópofa süti a copfocskájával. Már tudom mit viszek legközelebb vendégségbe. :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Lányok!

    Köszönöm a hozzászólásokat,örülök, hogy tetszik Nektek is. Érdemes megsütni és játszani egy kicsit a tésztával... :o)

    VálaszTörlés
  12. Szia Krisz!

    Mar regota gyujtok recepteket sajatcelu hazi felhasznalasra szanva es mar 3-4 vastag irodai mappam van tele.En foleg sutni szeretek.Hala a computernek es a printernek hogy nem kell kezzel jegyzetelnem mar. Adnal e lehetoseget szamomra hogy toled is ilyen modon receptet gyujthetnek.Gondolom szandekosan allitottad be a blogodat a kimasolast tilto rendszerbe. Sajnos, igen: sokan visszaelnek masok fotoival es receptjeivel.Igy megertelek egyben, de az "utokornak" megorzesreszant recepteket nem lehet, vagy nehezen megorokiteni es tovabbvinni.
    Ha lehet, tedd ezt lehetove . Nincs blogom, nem is szandekozom vele foglalkozni , media uzlettel sem foglalkozom.
    Ezeket sutizem: http://www.mijnalbum.nl/Album=IWG4GRNS

    Szia: ILDIKO

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó!

      Köszönöm a megértésed a levédések miatt. Sajnos nem tudom úgy beállítani a blogomat, hogy néhányan ki tudják másolni a recepteket. Csak kiírni tudod. Muszáj volt ezt tennem a blogom megvédése érdekében...Kriszti

      Törlés
    2. Szia Krisz!
      Akkor megertem.Koszonom a valaszt.Tovabbi jo sutest, fozest es kellemes hetveget.

      Törlés