Olyan jó volt már az a napsütéses szép idő, erre bejött ez a zord, borongós és hideg hétvége... Remélem nem tart sokáig és újra a verőfényé lesz majd a főszerep. Addig is, hogy ne legyen komor a kedvünk, sütöttem pár mosolygós kiflit. Ez egy új formázási technika, amit egy horvát oldalról mentettem el egyszer. A tésztája az én megszokott olajos kelt tésztám, a tölteléke pedig egy kis csokival dúsított mákos krém, amit szintén egy kiflimbe szoktam tölteni. Ez a tészta nem ropog, inkább amolyan foszlós féle, de kétségkívül nagyon finom. A tölteléket pedig lehet variálni: dió, túró, lekvár vagy ha kevesebb cukrot teszünk a tésztába, akkor lehet sós is: sajtos, sonkás, szalámis vagy éppen húsos ízű. Mivel már rég volt, így most mákkal készült...
Hozzávalók 10 kiflihez: 1/2 kg átszitált liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olaj, 225 gr. langyos tej, 1/2 kocka friss élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 4 evőkanál cukor. Töltelék: 20 dkg darát mák, 8 evőkanál forró tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1/2 bio citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál porcukor, 1/2 tábla olvasztott keserű csokoládé.
Az élesztőt egy kevés cukros-mekeg tejben felfuttatjuk, a tojást felverjük és elfelezzük, majd a többi hozzávalóval együtt, rugalmas kelt tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta addig elkészítjük a tölteléket. A darált mákot tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd leöntjük a forró tejjel. Sűrű krémet keverünk belőle. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és elosztjuk 10 darabra. Minden darabka tésztát, nyelv alakúra kinyújtjuk / kb. 25 cm /, majd az alsó részénél két metszést ejtünk rajta. Az így kapott három tésztaszárat befonjuk. A tészta felső részére tölteléket teszünk, majd feltekerjük kiflire. A fonott rész csücske alul legyen, így a copf szépen ráfekszik majd a kifli tetejére.
A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és a megmaradt fél felvert tojással lekenjük. A fonásokra szórunk egy kevés mákszemet, majd mehetnek az előmelegített forró sütőbe sülni. 180-200 C-on, kb. 20- 25 perc alatt szép pirosra megsütjük a copfos kifliket. Forró kakaóval tálaljuk.
Kriszti, ez gyönyörű!!!!
VálaszTörlésMeseszép lett! Biztosan kipróbálom! :)
VálaszTörlésIlyen gyönyörűséges kifliket még sosem láttam :) Kipróbálós :)
VálaszTörlésGyönyörű képek, mint mindig :D Ez a formázási trükk nagyon szép ! Reci mentve :D
VálaszTörlésMesés reggeli, mesés képek! :)
VálaszTörlésEjha! Nagyon jól néznek ki!!! Mákból meg minden mennyiség jöhet.
VálaszTörlésPont ma gondoltam, hogy valamilyen mákos sütit kellene sütni! :) Azt hiszem, ezeket a gyönyörűséges kifliket fogom elkészíteni, ráadásul nagyon tetszik a csokival dúsított töltelék ötlete is! :)
VálaszTörlésCsudaszépek lettek a kis copfosok:) A mákért plusz pont jár , imádom, a csokival meg még jobb lehet:)
VálaszTörlésŐrület, miket produkálsz, csodaszép, kívánatos és még finom is... :o)
VálaszTörlésOlyan kis cukik ezek a kiflik a fonatokkal, nagyon szépek lettek! :) Még nem párosítottam mákot csokival, de mindenképpen kipróbálandó. :)
VálaszTörlésOlyan jópofa süti a copfocskájával. Már tudom mit viszek legközelebb vendégségbe. :)
VálaszTörlésKedves Lányok!
VálaszTörlésKöszönöm a hozzászólásokat,örülök, hogy tetszik Nektek is. Érdemes megsütni és játszani egy kicsit a tésztával... :o)
Szia Krisz!
VálaszTörlésMar regota gyujtok recepteket sajatcelu hazi felhasznalasra szanva es mar 3-4 vastag irodai mappam van tele.En foleg sutni szeretek.Hala a computernek es a printernek hogy nem kell kezzel jegyzetelnem mar. Adnal e lehetoseget szamomra hogy toled is ilyen modon receptet gyujthetnek.Gondolom szandekosan allitottad be a blogodat a kimasolast tilto rendszerbe. Sajnos, igen: sokan visszaelnek masok fotoival es receptjeivel.Igy megertelek egyben, de az "utokornak" megorzesreszant recepteket nem lehet, vagy nehezen megorokiteni es tovabbvinni.
Ha lehet, tedd ezt lehetove . Nincs blogom, nem is szandekozom vele foglalkozni , media uzlettel sem foglalkozom.
Ezeket sutizem: http://www.mijnalbum.nl/Album=IWG4GRNS
Szia: ILDIKO
Kedves Ildikó!
TörlésKöszönöm a megértésed a levédések miatt. Sajnos nem tudom úgy beállítani a blogomat, hogy néhányan ki tudják másolni a recepteket. Csak kiírni tudod. Muszáj volt ezt tennem a blogom megvédése érdekében...Kriszti
Szia Krisz!
TörlésAkkor megertem.Koszonom a valaszt.Tovabbi jo sutest, fozest es kellemes hetveget.