"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. március 22., szombat

THAI PISKÓTA














A Thai piskóta nagyban eltér a mi hagyományos piskóta tekercs tésztánktól. Hogy miért? Mert van benne vaj, tej, olaj és citromlé... Elég izgalmasan hangzik ugye? A piskóta ezért sűrűbb szerkezetű, szivacsos jellegű, de mégis nagyon finom. Olyan jó beleharapni... Bármilyen töltelékkel tölthetjük, nekem most mascarpone és málna került bele... Nem tudok a málnától szabadulni mostanság. Szóval érdemes kipróbálni, szerintem fog tetszeni. 


Hozzávalók egy kisebb tekercshez: 4 tojás, 7 dkg liszt, 7 dkg cukor, 2,5 dkg olaj, 2,5 dkg vaj, 4 dkg tej, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só. Töltelék: 25 dkg mascarpone, 3-4 evőkanál porcukor, 1 pohár málna.


Egy pici lábast vagy rozsdamentes tálkát vízgőz fölé helyezünk, majd belemérjük a tejet, az olajat, a vajat és a cukrot. Habverővel addig keverjük, míg fényes nem lesz és már jó forró. Ekkor levesszük a tűzről. A tojásokat szétválasztjuk és fehérjét kemény habbá felverjük. Mikor a hab csúcsot képez a habverő végén, belekeverjük a tojások sárgáját, a citrom levét és kis sugárban a meleg folyadékot. Végül belekeverjük a sóval elkevert lisztet is. Laza mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a hab ne nagyon essen össze. Jó krémesre keverjük az egészet. Sütőpapírral kibélelünk egy 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a piskóta masszát, majd 170 C-on kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a piskóta lapot. Még melegen feltekerjük a papírral együtt és így hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, megtöltjük a tetszés szerinti krémmel. A krémhez tálba tesszük a mascarponét, majd hozzáadjuk a porcukrot és a málnát. Habverővel krémet keverünk belőle. Ezzel a krémmel töltjük be a piskótát. Töltés után fóliába tekerjük, szorosan lezárjuk a két végét és a hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára. Tálaláskor éles késsel ferdén felszeleteljük és habrózsával feldíszítve, gyümölccsel tálaljuk.








10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, biztos finom és csupa tavaszi színekben pompázik:) A finom málnának ki tudna ellenállni ilyenkor, meg ki akarna?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, és gyönyörűséges is, ahogy Tőled megszokhattuk :)!

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de kínálja magát ez a piskóta! Nagyon szép!!

    VálaszTörlés
  4. Jaj,de guszta! Nálam is hasonló készül sima piskótával,de legközelebb ezt is kipróbálom :) A málna már nagyon csalogató a zöldségesnél,de szerencsére nekem még van a fagyóban sk.gurulós málnám :)

    VálaszTörlés
  5. Tényleg izgalmasan hangzik, és nagyon guszta a képeken, finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon izgalmasan hangzik és gyönyörűséges :) A fotók is tökéletesek :)

    VálaszTörlés
  7. Nem is hallottam még róla, de meggyőztél!

    VálaszTörlés
  8. Olyan szép hogy vétek megenni, de hát azért süti az ember. Oltárian finom lehetett.

    VálaszTörlés
  9. Kriszti, én nagyon ismerem a Thai ételeket, de még sosem hallottam vagy láttam Thai süteménykéket.
    Fantasztikus ez a különleges és finom piskóta...de a töltelékröl ne is beszéljünk. A Mascarpone krém?
    és még málna sziruppal? Hát ez valami zseni ötlet. A gyönyörü tavaszi rózsaszin szinek, csodásak!

    VálaszTörlés