A Thai piskóta nagyban eltér a mi hagyományos piskóta tekercs tésztánktól. Hogy miért? Mert van benne vaj, tej, olaj és citromlé... Elég izgalmasan hangzik ugye? A piskóta ezért sűrűbb szerkezetű, szivacsos jellegű, de mégis nagyon finom. Olyan jó beleharapni... Bármilyen töltelékkel tölthetjük, nekem most mascarpone és málna került bele... Nem tudok a málnától szabadulni mostanság. Szóval érdemes kipróbálni, szerintem fog tetszeni.
Hozzávalók egy kisebb tekercshez: 4 tojás, 7 dkg liszt, 7 dkg cukor, 2,5 dkg olaj, 2,5 dkg vaj, 4 dkg tej, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só. Töltelék: 25 dkg mascarpone, 3-4 evőkanál porcukor, 1 pohár málna.
Egy pici lábast vagy rozsdamentes tálkát vízgőz fölé helyezünk, majd belemérjük a tejet, az olajat, a vajat és a cukrot. Habverővel addig keverjük, míg fényes nem lesz és már jó forró. Ekkor levesszük a tűzről. A tojásokat szétválasztjuk és fehérjét kemény habbá felverjük. Mikor a hab csúcsot képez a habverő végén, belekeverjük a tojások sárgáját, a citrom levét és kis sugárban a meleg folyadékot. Végül belekeverjük a sóval elkevert lisztet is. Laza mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a hab ne nagyon essen össze. Jó krémesre keverjük az egészet. Sütőpapírral kibélelünk egy 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a piskóta masszát, majd 170 C-on kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a piskóta lapot. Még melegen feltekerjük a papírral együtt és így hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, megtöltjük a tetszés szerinti krémmel. A krémhez tálba tesszük a mascarponét, majd hozzáadjuk a porcukrot és a málnát. Habverővel krémet keverünk belőle. Ezzel a krémmel töltjük be a piskótát. Töltés után fóliába tekerjük, szorosan lezárjuk a két végét és a hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára. Tálaláskor éles késsel ferdén felszeleteljük és habrózsával feldíszítve, gyümölccsel tálaljuk.
Nagyon szép, biztos finom és csupa tavaszi színekben pompázik:) A finom málnának ki tudna ellenállni ilyenkor, meg ki akarna?
VálaszTörlésNagyon finom lehet, és gyönyörűséges is, ahogy Tőled megszokhattuk :)!
VálaszTörlésJaj, de kínálja magát ez a piskóta! Nagyon szép!!
VálaszTörlésJaj,de guszta! Nálam is hasonló készül sima piskótával,de legközelebb ezt is kipróbálom :) A málna már nagyon csalogató a zöldségesnél,de szerencsére nekem még van a fagyóban sk.gurulós málnám :)
VálaszTörlésTényleg izgalmasan hangzik, és nagyon guszta a képeken, finom lehet! :)
VálaszTörlésCsodaszép:)
VálaszTörlésNagyon izgalmasan hangzik és gyönyörűséges :) A fotók is tökéletesek :)
VálaszTörlésNem is hallottam még róla, de meggyőztél!
VálaszTörlésOlyan szép hogy vétek megenni, de hát azért süti az ember. Oltárian finom lehetett.
VálaszTörlésKriszti, én nagyon ismerem a Thai ételeket, de még sosem hallottam vagy láttam Thai süteménykéket.
VálaszTörlésFantasztikus ez a különleges és finom piskóta...de a töltelékröl ne is beszéljünk. A Mascarpone krém?
és még málna sziruppal? Hát ez valami zseni ötlet. A gyönyörü tavaszi rózsaszin szinek, csodásak!