"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. március 10., hétfő

PIKÁNS SAJTTÉGLA














Sokféle sajtot eszünk, szinte mindig van itthon belőle jó pár féle és ízű. Sajnos manapság már elég borsos az ára, de néha kell, hogy bűnözzünk vele egy kicsit. Mikor Belgiumban vagyunk a rokonaimnál, rengeteg új sajtot ismerhetünk meg. Ott ettem először diós, szőlős és chilis sajtot. Ennek persze már jó pár éve. Akkoriban nálunk ismeretlenek voltak az efféle ízesített sajtok. Meg ugyebár ott vannak azok a rettenetesen "illatos" sajtok, amiket nagyon jól záródó dobozban kell tartani, ha nem akarjuk, hogy a hűtőnket megszólják, hogy nincs rendesen kitakarítva... Ez a sajt tégla 4 féle sajtot tartalmaz, megkoronázva a trikolor színű kaliforniai paprikával. Kitűnő hidegtál résztevő és finom kence is egyben.


Hozzávalók: 20 dkg Trappista sajt, 20 dkg Anikó sajt, 10 dkg juhtúró, 25 dkg natúr vakrém, 1 kis doboz tejföl, 1 kávéskanál zselatin, 1-1 piros, zöld és sárga kaliforniai paprika fele, csipet só.


A paprikákat apró kockákra felvágjuk, a tejfölt langyosra melegítjük, a sajtokat lereszeljük. A zselatint 4 evőkanál vízben feloldjuk, majd felmelegítjük, és a langyos tejfölhöz keverjük. A sajtokat tálba tesszük, hozzáadjuk a juhtúrót, a natúr vajkrémet, a híg zselatinos tejfölt, a sót, és a színes paprika kockákat. Összekeverjük. Egy tégla formájú tálat kibélelünk folpakkal és a sajtos masszát belekanalazzuk. Alaposan szétterítjük és lenyomkodjuk. A fóliát visszahajtjuk a tetejére és 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Mikor megdermedt, tálra borítjuk és szeletelve adjuk asztalra. Pirítóssal és friss zöld-félékkel fogyasztjuk.








8 megjegyzés:

  1. Irtó guszta, neked hihetetlen a fantáziád! :)

    VálaszTörlés
  2. Igazi tavaszi csemege egy kis paradicsommal...:)

    VálaszTörlés
  3. De szép:) Én is nagyon szeretem a sajtokat:) Jelenleg a köménymagos és a kékpenészes a nyerő nálam:)

    VálaszTörlés
  4. Szép, színes tavasz köszöntő ínyencség. Csodásak a fotók megint.

    VálaszTörlés
  5. Olyan szép! :-) A fényképek pedig lenyűgöznek mindig! :-)

    VálaszTörlés
  6. Juhtúró is van benne, nagyon-nagyon tudnám szeretni! :) Tetszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Milyen mutatós finomság!! Irtó finom íze lehet ennyi féle sajttól!

    VálaszTörlés