"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. március 4., kedd

HALAS PITE












Jó fogás volt ma nálunk, úgy hogy "halat" sütöttem. Jobban mondva halas pitét. Volt időm elszórakozgatni ezekkel a pikkelyes egyedekkel. Mivel ma itthon vagyok, autó "nélkül" /szervizben a kocsi /, és ügyesen elvégeztem a napi teendőimet, úgy gondoltam meglepem magam és a családot egy kis halas finomsággal. Halat pucolni és pikkelyezni nem kellet, csak nyújtani, tölteni és szaggatni, de végeredmény mégis hal lett. Pirulva, ropogva és kényeztetve. Remélem nem úszok el vele és mindenkinek fog ízleni...


Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 doboz sós lében eltett halkonzerv, 1 főtt tojás, 1 tojás fehérje, 5 dkg reszelt sajt, 1 kanál majonéz, 1 kávéskanál citromlé, só, bors, petrezselyemzöld. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.


A leveles tésztát kiengedjük, majd lisztezett felületen nagyobb téglalappá kinyújtjuk. Papírból kivágunk egy kb. 15 cm-es halat, majd a tésztára téve a sablont, 5 pikkelyes vágunk ki belőle. A maradék tésztából a halak hasára fedlapot is kivágunk, a többi részekből pedig kupak segítségével rengeteg pikkelyt. A halakat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd elkészítjük a tölteléket. A halkonzervet teljesen lecsöpögtetjük, hogy a halhús szinte "száraz" legyen, majd hozzá adjuk az apróra vágott főtt tojást, a reszelt sajtot, a kissé felvert tojásfehérjét, a tejfölt, citromlevet és ízlés szerint sót és borsot. Krémet keverünk belőle majd elosztjuk a halak hasán a tölteléket. Beborítjuk a tölteléket a fedlappal, körben lenyomkodjuk a széleket, így a töltelék nem fog majd kijönni belőle. Kissé bevizezzük a halk dundi hasát, majd a felületüket kirakjuk a pikkelyekkel. A maradék tésztából szájat rakunk a halra, szemet pedig egész borsból. 








A kész halakat lekenjük a tojássárgájával és mehetnek sülni, a forró sütőbe. Mikor szépen megpirultak, akkor kivesszük őket és rácsra téve 5 percig pihentetjük a pitéket. Izgalmas és finom gyerek csemege. Jégsalátával és tartárral, frissen tálaljuk.








7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuper, és csodaszépek! Meghívsz egyre? :o)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű, nagyon aprólékosan kidolgoztad:) Egyet én is kérek:)

    VálaszTörlés
  3. Milyen szépséges aranyhalak! Hány kívánságomat teljesítik? Úszkálhatna néhány errefelé is, nagyon klassz az elgondolás és a kivitelezés is.

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikusak! Nagyon ugyes voltal!

    VálaszTörlés
  5. Krisztikém!
    A szám tátva maradt. Nem írom le a jelzőt (hogy mennyire jó), ami kitört belőlem a képek láttán, mert nem lenne méltó a blogod finomságához. ;)
    Gratulálok, ismét nagyot alkottál!
    Szeretettel: Bilonka

    VálaszTörlés
  6. Úszhatna egy halacska hozzám is, szívesen fogadnám! :) Jó ötlet, mutatós, emellett persze nagyon finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi tejfölt tettél hozzá, mert a hozzávalók között nem soroltad fel. Illetve ehhez 250 grammos vagy 500 grammos leveles tésztát használtál?
    Köszönöm előre is!

    San

    VálaszTörlés