Ha Karácsony, akkor dió. Számomra elképzelhetetlen az Ünnep, valamilyen diós sütemény nélkül... Régóta meg van ez a "diócska" készítő sütőm, és most, hogy leköltözött a konyhám, a napokban előkerült a spájz mélyéről, nagy örömömre. Szinte már-már feledésbe is merült a sok lim-lom között. Rég nem használtam, így időszerű volt leporolni és sütni vele. Természetesen ha nincs ilyen sütőnk, a hagyományos diócska formákkal is szépen elkészíthető ez a finom roppanós sütemény, csak akkor másfélszeres tészta mennyiséggel érdemes neki állni... A krémje pedig magáért beszél, mert nem csak hogy főzött a krémje, hanem még meg is van pirítva hozzá a dió. Szóval mennyei költemény, így Ünnep tájékán.
Hozzávalók a tésztához: 22,5 dkg liszt, 1 tojás, 12 dkg olvasztott és lehűtött vaj, 5 dkg porcukor, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor. Hozzávalók a krémhez: 1 csésze pirított dió, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1/2 pohár tej, 3-4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj, pár csepp rum.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kissé lágy és zsíros állagú tésztát kapunk, melyet jól lehet a formákba nyomkodni. Az én sütőm így néz ki... Ezzel a nyílt lángon kell a sütést végezni.
Ha sima dió formáink vannak, azt a forró sütőben, 180 C-on végezzük a sütést. Sütés után tálra szedjük őket és kihűtjük. Míg sül a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A vajat serpenyőben felforrósítjuk majd hozzáadjuk a lisztet és állandóan kevergetve megpirítjuk. Keverés mellett hozzáadjuk a tejet és egy sűrű besamel masszát főzünk belőle. Hidegre tesszük és teljesen kihűtjük. A diót megdaráljuk. A lehűlt masszához adjuk a diót, a kétféle cukrot és az 5 dkg teavajt. Habos krémet keverünk belőle. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a tészta héjakat. Tálra rendezzük a kész diókat és porcukorral meghintve tálaljuk.
Illéskrisz Konyhája