"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. december 10., kedd

DIÓKRÉMES DIÓCSKA















Ha Karácsony, akkor dió. Számomra elképzelhetetlen az Ünnep, valamilyen diós sütemény nélkül... Régóta meg van ez a "diócska" készítő sütőm, és most, hogy leköltözött a konyhám, a napokban előkerült a spájz mélyéről, nagy örömömre. Szinte már-már feledésbe is merült a sok lim-lom között. Rég nem használtam, így időszerű volt leporolni és sütni vele. Természetesen ha nincs ilyen sütőnk, a hagyományos diócska formákkal is szépen elkészíthető ez a finom roppanós sütemény, csak akkor másfélszeres tészta mennyiséggel érdemes neki állni... A krémje pedig magáért beszél, mert nem csak hogy főzött a krémje, hanem még meg is van pirítva hozzá a dió. Szóval mennyei költemény, így Ünnep tájékán.


Hozzávalók a tésztához: 22,5 dkg liszt, 1 tojás, 12 dkg olvasztott és lehűtött vaj, 5 dkg porcukor, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor. Hozzávalók a krémhez: 1 csésze pirított dió, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1/2 pohár tej, 3-4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj, pár csepp rum.


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kissé lágy és zsíros állagú tésztát kapunk, melyet jól lehet a formákba nyomkodni. Az én sütőm így néz ki... Ezzel a nyílt lángon kell a sütést végezni.
 
  

 Ha sima dió formáink vannak, azt a forró sütőben, 180 C-on végezzük a sütést. Sütés után tálra szedjük őket és kihűtjük. Míg sül a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A vajat serpenyőben felforrósítjuk majd hozzáadjuk a lisztet és állandóan kevergetve megpirítjuk. Keverés mellett hozzáadjuk a tejet és egy sűrű besamel masszát főzünk belőle. Hidegre tesszük és teljesen kihűtjük. A diót megdaráljuk. A lehűlt masszához adjuk a diót, a kétféle cukrot és az 5 dkg teavajt. Habos krémet keverünk belőle. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a tészta héjakat. Tálra rendezzük a kész diókat és porcukorral meghintve tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája


2013. december 7., szombat

MACARON














Macaron, ha akarom... Most akartam. Nagyon. Főleg azért mert megvettem a macaron készítő kézi készüléket. Hát ez mekkora! Teljesen megkönnyíti az ember dolgát. Ha akarod, ha nem, tökéletesen egyforma macaronokat lehet vele készíteni. Nem csináltam nagy faksznit az egészből. Megsúgom, még a tojásfehérjét sem punnyasztottam napokig a konyhapulton, hanem úgy "hidegében" kezdtem vele dolgozni. Amire odafigyeltem az az volt, hogy a mandulaliszt tényleg liszt legyen. Szerintem egész jók lettek, a korábbi kudarcok után. Anno elsőre sikerült, utána kétszer nem. Van ez így. Mégsem szegte a kedvem tőle, ezért vettem meg a szettet is. Szóval érdemes neki állni, mert finom édesség. Lehet variálni a színekkel, az ízekkel és még a formákkal is. Legközelebb a kakaós lesz a soron következő... Latsia receptje alapján készült.


Hozzávalók:  12,5 dkg mandula, 25 dkg porcukor, 12,5 dkg tojásfehérje, 8dkg kristálycukor, pár csepp piros ételfesték (elhagyható, vagy bármilyenre cserélhető).

 
Krém: 15 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín 3,5 dkg vaj


A mandulát a kávédarálóban egy kevés cukorral megdaráljuk, átszitáljuk és hozzáforgatjuk a porcukrot. Félre tesszük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a vége felé hozzászórjuk a kristálycukrot is folyamatos keverés mellett. Belecsöpögtetjük az ételfestéket is.
Szép rózsaszín hab lesz belőle. A cukros mandulát óvatosan a habhoz szórjuk és összeforgatjuk. Nyomózsákba vagy hablabdába töltjük a masszát és sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 20 forintos, egyforma korongokat nyomunk. 





45 percig szobahőmérsékleten száradni hagyjuk, majd 160 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük a macaronokat. A sütőből kivéve, hűlni hagyjuk őket, majd éles késsel leemeljük a sütőpapírról. A krém hozzávalóit összeolvasztjuk és behűtjük, majd robotgéppel felhabosítjuk krémmé. A csokoládé ganache-sal megkenünk egy macaront és egy másikat illesztünk rá. Tálra rendezzük őket és máris tálalhatjuk.










Illéskrisz Konyhája

 

2013. november 30., szombat

TÉSZTÁBAN SÜLT PIROS ALMA














Igazi téli finomság almával, karamellel, fahéjjal és ropogós tésztával. Almás pitét terveztem, de meggondoltam magam. Emlékeztem rá, hogy egyszer az egyik barátném sütött ilyen finomságot, csak ő körtével követte el. Már akkor nagyon megtetszett és most évek múlva eszembe jutott. Milyen jó ötlet volt. Frissen, forrón, ropogósan mennyei édesség volt az ebéd után.


Hozzávalók: 4 piros alma, 1 csomag leveles tészta, barna cukor, fahéj, tejkaramella cukor, 1 tojás sárgája a lekenéshez. 


Az almákat vékonyan meghámozzuk, vigyázva, hogy a szára megmaradjon. A száránál, az alma egyharmad részénél elvágjuk az almát és a csutkáját kivájjuk. Vigyázzunk, hogy alul ne lukadjon ki az alma. Tányérra tesszük őket a levágott résszel együtt, majd mikróban 4 perc alatt előpároljuk az almákat. Mikor megpárolódtak, konyhai papírtörlőre szedjük őket, hogy a felesleges nedvesség felitatódjon alóluk. Pár kanál barna cukrot elkeverünk egy kevés fahéjjal és az almákat meggörgetjük benne. A lukakba tejkaramella cukrot teszünk, és ráillesztjük az almák tetejét. A tésztát lisztezett lapon kinyújtjuk, kőrkéssel felvágjuk csíkokra. Az almákat kézbe véve a tészta csíkokat rátekerjük. A maradék tésztából leveleket készítünk és a szárakhoz illesztjük. 







Az almákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és a tojás sárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben, pirosra  megsütjük őket. Frissen, ropogósan tálaljuk. Az ínyencek vanília fagylalttal is ehetik.





2013. november 21., csütörtök

ADVENTI KARÁCSONYFA











Elkészült az idei Adventi kalendáriumom. Igaz nem a naptár jegyeit hordozza, hanem karácsonyfa alakot öltött, de attól még ez bizony az lett... Az ötletet a Pinterest-ről vettem, kicsit átalakítva. Mivel van egy ügyes kezű asztalos mester ismerősünk, nem hagyhattam ki, hogy ne legyen a segítségemre. Mert ugyebár, maradjon mindenki a szakmájánál, "a cipész maradjon a kaptafánál". Egészségügyi ember létemre, nem vonultam le a garázsba lécet fűrészelni és számomra ismeretlen fa inkvizíciós eszközökkel bénán kínlódni, habár ha nagyon megerőltettem volna magam, egy-két ragtapasszal a zsebembe lehet lett volna egy cseppnyi bátorságom is hozzá... Szóval lerajzoltam a készítendő léc karácsonyfát, azt viszont nagyon szépen, mert ugyebár a végén tökéletes lett a kért fácska, és bízva a szakemberben, átnyújtottam neki a kész terveimet. A rajz után legyártotta nekem Attila az alapot, utána már az enyém volt a főszerep. Festettem, varrtam, zsákot töltögettem és kötöztem. Vettem 3 féle Karácsony mintájú vászon anyagot, és varrtam belőlük 24 db. zsákocskát. Ez után lefestettem zöld fa páccal a fácskát, a csillagot pedig arany spray-vel lefújtam. Nem maradt más hátra, mint  hogy elmenjek, és megvegyem az apró kütyü-bigyókat, amiket majd a zsákokba rejtettem. Cukorka, rágógumi, csokoládé szeletek, kesudió, zokni, kulcstartó és apró játékok. A zsákokat masnival megkötöztem, ráragasztottam a matrica számokat 1-24-ig, majd színes / zöld, piros / csipeszekkel a karácsonyfára csipeszeltem mindet. Jöhetett még egy két díszecske és máris készen lett az ADVENTI meglepetés fa. Remélem fog tetszeni és jövőre is jó hasznát vesszük majd... Még van idő belevágni, úgy hogy hajrá! Méretek: a fa magassága kb. 1 méter, a lécek szélessége 10 cm, vastagsága pedig: 1 cm.


A hozzávalók: léc, zöld fapác, ecset, arany spray, 1.5 méter karácsonyi vászon, zöld és piros zsinór, zöld és piros csipesz, pár dísz. Töltelék: amit gyerkőc szeret... :o)))










Illéskrisz Konyhája



2013. november 16., szombat

MÁKOS PUFFANCS


















Rég sütöttem kelt tésztát, mert a konyha költöztetés nem volt ám egyszerű dolog. Szana-szét volt mindenem. Most, hogy össze állt a kép és minden a helyére került, nem volt akadálya a sütésnek. Imádjuk a mákos dolgokat, így az került bele töltelékként. Milyen jó, hogy nálunk van mák bőven, nem úgy mint számos európai országban... Például mikor voltunk rokonoknál Belgiumban, akkor egész hadjáratot kellett indítani 20 dkg mákért. Csak drogériában volt, "épphogy elég" mennyiségben. Csodálkoztak is, mire kell ennyi mák!! Ők csak a péksütemények tetejére szórják egészben a mákot, dísz gyanánt... Szóval jó dolog ez a mák.



Hozzávalók: 1/2 kg átszitált liszt, 1.5 dl. langyos te, 1 dl langyos víz, 1/2 kocka friss élesztő, 2 evőkanál cukor, 1/2 kávéskanál só, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál tejföl. A lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej. Töltelék:  10 dkg darált mák, 3 evőkanál forró tej, 1 vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukor, 1-1 csipet só és fahéj. A tölteléket alaposan kikeverjük.


Az élesztőt felfuttatjuk egy fél dl. tejben, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen, a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk a tésztát és kb 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk ki. Ezután éles késsel, hosszában elfelezzük, majd kb. kb. 5 cm-es csíkokra felvágjuk a tésztát. Nekem 16 darab tészta csíkom lett.
Mindegyik csík egyik végébe teszünk egy kanállal a töltelékből, majd a mákos résznél egy kicsit széthúzva a tésztát, feltekerjük.
 
 
 
 
 Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a puffancsokat, konyharuhával letakarjuk és még egy keveset kelesztjük. Mikor keltek ismét egy kicsit a tészták, a tojás sárgáját kikeverjük a tejjel és megkenjük vele a puffancsok tetejét. Előmelegített sütőben, 175 C-on, 20-25 perc alatt arany barnára sütjük a péksüteményeket. Langyosra hűlve tálaljuk.







Illéskrisz Konyhája



2013. november 14., csütörtök

BÖGRÉS MEGGYES-MÁKOS













A világ egyik legegyszerűbb süteménye. Szerintem el sem lehet rontani. Csak ki kell mérni bögrével a hozzávalókat, alaposan kikeverni és máris mehet a tepsibe. Lehet simán, csak porcukorszórással a tetején, vagy csokimázasan, vagy így, egy kis meggyel megbolondítva... A diós változat is nagyon finom, főleg ha csempészünk bele egy kevés fekete csokoládé darabkákat. Szóval egyszerű és nagyon finom. Hirtelen jött vendégségnél is áldás a receptje. Mire a vendégek leülnek és koccintanak egyet, a süti is elkészül... Ma Lámpás felvonulás lesz a suliban, arra sütöttem reggel. A lánykám is segített benne, úgy hogy még hamarabb elkészült. Még langyos volt, mikor beértünk vele az iskolába...


Hozzávalók:1 bögre /kb. 3 dl. / darált mák, liszt, cukor, tej, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor, 2 bögre magozott meggy. Porcukor a szóráshoz.


A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a darált mákot, a tejet és a fűszereket. Alaposan kikeverjük a masszát. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát, rászórjuk a magozott meggyet és előmelegített sütőben, 180 C-on, kb. 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük a süteményt. Ha nagyon pirulna a teteje sütés közben, akkor fóliával letakarva sütjük tovább. Sütés után kihűtjük, kockára felvágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.






Illéskrisz Konyhája



2013. október 20., vasárnap

ÖNTÖTT TÚRÓS PITE












Már nem is tudom megszámlálni, hogy hány túrós pite receptem van, és abból is már hányfélét sütöttem meg....  Ez is a sokadik recept. De ezt biztosan nem teszem a fiókom aljába, mert bevallom őszintén, ez a legfinomabb amit eddig sütöttem. Iszonyatosan könnyű és habos, pedig olajjal készül a tésztája, és nem is kevéssel. Ezt a tésztát nem kell gyúrni vagy dagasztani, hanem tuti módon, csak önteni, ahogyan a süti nevében is szerepel. Érdemes megsütni, biztos vállveregetés lesz a vége, és persze üres tepsi...

 
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás sárgája, 12 evőkanál cukor, 18 evőkanál olaj / kb. 120 gr. /, 18 evőkanál tej / kb. 120 gr. /, 12 evőkanál liszt / kb. 16 dkg. /, 1 kávéskanál sütőpor, csipet só.

 
 Mielőtt a tésztát kikevernénk, érdemes a tálat lemérni üresen, mert a masszát majd pontosan el kell feleznünk. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután hozzáadjuk az olajat, a tejet és elkeverjük. Ez után hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Alaposan, simára keverjük a masszát. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy kb. 20X30 cm-es tepsit és a fele mennyiségű masszát belesimítjuk. 175 C-on, kb. 10 perc alatt elősütjük benne a tésztát. Közben elkészítjük a tölteléket.

 
Töltelék: 1/2 kg tehéntúró, 6 tojás fehérje, 3 kanál búza dara, 10 dkg cukor, 1 Bio citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor, csipet só.
 
A túrót kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a citromhéjat és a búzadarát. A tojások fehérjét, csipet sóval kemény habbá verjük és lazán a túróhoz keverjük. Ezután a tölteléket rásimítjuk az elősütött tésztára, majd a túrós töltelékre ráöntjük a másik fele folyékony tésztát. Kanállal elkenegetjük a süti tetejét. Visszatesszük a sütőbe és 150-160 C-on tovább sütjük addig, míg a teteje is szépen megpirul. Ha nagyon sülne a süti teteje, akkor alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább. A végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e a sütemény. Kihűtjük, majd felkockázzuk és porcukorral meghintve tálaljuk. 






 Illéskrisz Konyhája


2013. október 15., kedd

KLASSZIKUS SÓS PEREC















"Gyerekek, gyerekek szeretik a perecet..." No, nálunk nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is. Perecet ritkán eszünk, hacsak nem megyünk éppen állatkertbe, cirkuszba vagy moziba. Nagyon finomak ott is, de a frissen sült házi változat se kutya. Gondoltam a tartalmas, aranyló húsleves mellé jó kiegészítő lesz majd. Érdekes, mi a húslevessel olyan jól tudunk lakni, hogy egy komplett második fogást, már nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk enni utána. Nem is csoda, hiszen a főtt hús, a sok zöldség és a csigatészta kiváltképp laktató étek és a finom léről már nem is beszélve... Szóval perecet sodortam délután, finomat és sósat.



Hozzávalók: 55 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 1 dl olaj, 3 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál tejpor. A lekenéshez: 1 felvert tojás. A sós kencéhez: 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál só, kevés víz.



Az élesztőt a langyos, kissé cukros, 1 dl tejben felfuttatjuk. Mikor felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk, lazán átgyúrjuk majd 8-10 darabra vágjuk. Minden darab tésztából sodrunk egy 60 cm hosszú tészta csíkot, meghajlítjuk perec formára, majd a pereceket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Konyharuhával letakarjuk a pereceket, majd még 1/4 órát pihentetjük. Mikor ismét keltek egy kicsit a perecek, akkor a felvert tojással lekenjük őket és előmelegített sütőben, 175 C-on pirulásig sütjük. Az utolsó 5 percben kikeverjük a sós mázhoz a lisztet, a sót és a vizet, majd a már majdnem megsült pereceket meglocsoljuk vele. Akkor jó a massza állaga, ha szépen folyik és krémes. A sós kencével áthúzott pereceket még 5 percet sütjük, majd kivesszük őket a sütőből. Rácsra téve kihűtjük a sós pereceket, és frissen fogyasztjuk.












Illéskrisz Konyhája
 


2013. október 1., kedd

GESZTENYÉS RIGÓ JANCSI















Idejét sem tudom megmondani, hogy mikor sütöttem utoljára tortát vagy krémes süteményt. Legfőképpen azért, mert semmilyen ünneplésre méltó esemény nem történt velünk az elmúlt nyáron. Sőt... Hacsak a kislányom születésnapját nem említem meg, amit idén sajnos nem én rendeztem meg. Ez a kis utólagos "krémes finomság" neki készült, pont ilyen alkalomból. Kicsit újra gondoltam a Rigó Jancsit és az alsó rétegbe, gesztenyekrém került. Különleges lett és nagyon finom... Érdemes egyszer kipróbálni. Nem egy könnyed, diétás sütikocka, de néha ennyi belefér a mindennapokba vagy az ünnepnapokba...


Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 18 dkg cukor, 9-9 dkg liszt illetve Holland kakaópor, 1/2 csomag sütőpor, csipet só, 5 kanál víz, 1 kanál olaj. Gesztenyekrém: 2 csomag gesztenyepüré, 2-3 kanál Holland kakaópor, 2 kanál tej vagy tejszín, ízlés szerint porcukor, 2 kanál Tea vaj. Kakaós hab: 1/2 liter tejszín, ízlés szerint porcukor, 3 kanál Holland kakaópor. Tetejére: 20 dkg étcsokoládé, 2 kávéskanál olaj.



A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. Kikeverjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük. A tojások fehérjéjét kemény habbá felverjük egy csipet sóval, majd lazán beleforgatjuk a tojáshabot a kakaós krémbe. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20x30 cm-es tepsit és a piskóta masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, 175 C-on, készre sütjük a piskóta alapot. Mikor megsült, kihűtjük, széleit levágjuk, majd lapjában elfelezzük a tésztát. Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a kétféle tölteléket. A gesztenyemasszát tálba tesszük és a többi hozzávalóval együtt, krémesre keverjük. A tejszínbe elkeverjük a kakaóport és a porcukrot, majd kemény habot verünk belőle. A sütemény összeállítása: az egyik lapot visszatesszük a tepsibe, rákanalazzuk a gesztenyés krémet és szépen elsimítjuk a tetejét. Erre a rétegre kerül, a kakaós tejszínhab. A süteményt befedjük a másik piskótalappal és kissé lenyomkodjuk, hogy a rétegek szépen összeálljanak. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és langyosan a sütemény tetejére kenjük. Tálalásig hűtőbe tesszük a süteményt, majd kockára felvágva tálaljuk.






Illéskrisz Konyhája



2013. szeptember 22., vasárnap

KLASSZIKUS TÚRÓS KUGLÓF













Végre itt... Már majdnem a régi vagyok, így neki is álltam a sütésnek. Családom már nagyon ki volt éhezve valami egyszerű, de finom süteményre. Krémeset nem akartam, mert azt nem mindenki szereti, így maradt a jól bevált kevert tészta, a túró és a vanília ízével. Ez elronthatatlan. Szerintem. Reggelire készült, de simán helyt áll egy teadélutánon vagy egy amolyan beszélgetős zsúron... Simán porcukorral megszórva vagy csokoládé öntettel is bátran tálalhatjuk. Nagyon finom.



Hozzávalók: 25 dkg áttört, friss tehéntúró, 18 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília kikapart belseje, 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja.



A puha vajat keverő tálba tesszük és a cukorral habosra keverjük. Ez után hozzáadjuk a tojásokat is és tovább keverjük a masszát. A lisztbe elkeverjük a sót, a sütőport, a citrom reszelt héját, és kanalanként a tojásos masszához adagoljuk. A végén belekeverjük az áttört túrót is és a vaníliát. Alaposan kivajazunk és liszttel meghintünk egy kuglófformát, majd a masszát beletöltjük. Akkor jó, ha a tészta, 3/4 részig töltötte meg a formát. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 35-40 percig, tűpróbáig sütjük a süteményt. Ha megsült, óvatosan tálra borítjuk a kuglófot, kihűtjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Habos kakaó vagy kávé mellé, nagyon finom desszert...






Illéskrisz Konyhája



2013. augusztus 25., vasárnap

FOSZLÓS KIFLI...

















Kalácsnak indult, aztán kifli lett belőle. Valahogy úgy éreztem, hogy lekvár is kell a tésztába, nem lesz elég csak a fonás... No, így lett a foszlós kalácsból, lekváros kifli. És milyen jó ötlet volt. Sokkal jobban passzolt ez a süti, a tejfeles lebbencsleves... Ma hús nélküli napot tartottunk. Néha jól esik egy ilyen is. Volt itthon jó sűrű szilvalekvárom, pont annyi amennyi ehhez kellett. Tökéletes lett. Nem folyt ki, és nem volt túl édes sem a kiflikben. 



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1-1 dl tej és tejszín, 1 nagyobb tojás, 3 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor, 1 csapott mokkáskanál só, 1/3 kocka friss élesztő, 1/2 citrom reszelt héja. Lekenéshez: 1 tojás sárgája. Töltelék: sűrű lekvár



Kevés langyos tejben elkeverjük az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a megmaradt tejet és tejszínt meglangyosítjuk. Az összes hozzávalóval, rugalmas kelt tésztát dagasztunk.






 Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd elfelezzük. Két kerek, kb. 25 cm átmérőjű lapot nyújtunk a tésztákból, majd körkéssel 8-8 cikkre felvágjuk. A szélesebb részre sűrű lekvárt teszünk, majd felcsavarjuk kifli formákra. Letakarva 15 percet pihentetjük a kifliket. Felvert tojássárgájával lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük a kifliket. Kihűtjük, majd langyosan tálaljuk. Kiváló második fogás egy tartalmas leves után.








Illéskrisz Konyhája