"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. november 16., szombat

MÁKOS PUFFANCS


















Rég sütöttem kelt tésztát, mert a konyha költöztetés nem volt ám egyszerű dolog. Szana-szét volt mindenem. Most, hogy össze állt a kép és minden a helyére került, nem volt akadálya a sütésnek. Imádjuk a mákos dolgokat, így az került bele töltelékként. Milyen jó, hogy nálunk van mák bőven, nem úgy mint számos európai országban... Például mikor voltunk rokonoknál Belgiumban, akkor egész hadjáratot kellett indítani 20 dkg mákért. Csak drogériában volt, "épphogy elég" mennyiségben. Csodálkoztak is, mire kell ennyi mák!! Ők csak a péksütemények tetejére szórják egészben a mákot, dísz gyanánt... Szóval jó dolog ez a mák.



Hozzávalók: 1/2 kg átszitált liszt, 1.5 dl. langyos te, 1 dl langyos víz, 1/2 kocka friss élesztő, 2 evőkanál cukor, 1/2 kávéskanál só, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál tejföl. A lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej. Töltelék:  10 dkg darált mák, 3 evőkanál forró tej, 1 vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukor, 1-1 csipet só és fahéj. A tölteléket alaposan kikeverjük.


Az élesztőt felfuttatjuk egy fél dl. tejben, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen, a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk a tésztát és kb 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk ki. Ezután éles késsel, hosszában elfelezzük, majd kb. kb. 5 cm-es csíkokra felvágjuk a tésztát. Nekem 16 darab tészta csíkom lett.
Mindegyik csík egyik végébe teszünk egy kanállal a töltelékből, majd a mákos résznél egy kicsit széthúzva a tésztát, feltekerjük.
 
 
 
 
 Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a puffancsokat, konyharuhával letakarjuk és még egy keveset kelesztjük. Mikor keltek ismét egy kicsit a tészták, a tojás sárgáját kikeverjük a tejjel és megkenjük vele a puffancsok tetejét. Előmelegített sütőben, 175 C-on, 20-25 perc alatt arany barnára sütjük a péksüteményeket. Langyosra hűlve tálaljuk.







Illéskrisz Konyhája



8 megjegyzés:

  1. Ez jöhet most vacsorára:) Csodásak! :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagy szerencse, hogy itthon rengeteg mákot lehet venni, én a mandulát hiányolom, jó lenne, ha azt is zsákból lapáttal mérnék, kb. mák áron! :) Holnap én is mákos kelt tésztát szeretnék sütni, Blogkóstolóra, remélem lesz időm, mert ezek a puffancsok még jobban meghozták a kedvem! :)

    VálaszTörlés
  3. Kriszti, a kelt tésztákban (is) verhetetlen vagy! Egy újabb gyöngyszem tőled. Istenien néznek ki.

    VálaszTörlés
  4. Hű, de csodás! Most beleharapnék! :-))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett megint. És nagyon finomnak is látszik!!

    VálaszTörlés
  6. Valamiért ritkán sütök mákos sütiket, pedig nagyon finomak tudnak lenni. Ebben a kelt tésztában is szuper a töltelék, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  7. Kriszti, ezek a szép és kívánatos puffancsok most nagyon jól jönnének nekem reggelire egy pohár tejjel... :P

    VálaszTörlés
  8. Sajnos nálunk csak én szeretem a mákot, ezért elég ritkán készül, pedig minden nap megtudnám enni. Milyen jól is jönne egy-két puffancs most Tőled. :) Szépek! :)

    VálaszTörlés