"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. november 30., szombat

TÉSZTÁBAN SÜLT PIROS ALMA














Igazi téli finomság almával, karamellel, fahéjjal és ropogós tésztával. Almás pitét terveztem, de meggondoltam magam. Emlékeztem rá, hogy egyszer az egyik barátném sütött ilyen finomságot, csak ő körtével követte el. Már akkor nagyon megtetszett és most évek múlva eszembe jutott. Milyen jó ötlet volt. Frissen, forrón, ropogósan mennyei édesség volt az ebéd után.


Hozzávalók: 4 piros alma, 1 csomag leveles tészta, barna cukor, fahéj, tejkaramella cukor, 1 tojás sárgája a lekenéshez. 


Az almákat vékonyan meghámozzuk, vigyázva, hogy a szára megmaradjon. A száránál, az alma egyharmad részénél elvágjuk az almát és a csutkáját kivájjuk. Vigyázzunk, hogy alul ne lukadjon ki az alma. Tányérra tesszük őket a levágott résszel együtt, majd mikróban 4 perc alatt előpároljuk az almákat. Mikor megpárolódtak, konyhai papírtörlőre szedjük őket, hogy a felesleges nedvesség felitatódjon alóluk. Pár kanál barna cukrot elkeverünk egy kevés fahéjjal és az almákat meggörgetjük benne. A lukakba tejkaramella cukrot teszünk, és ráillesztjük az almák tetejét. A tésztát lisztezett lapon kinyújtjuk, kőrkéssel felvágjuk csíkokra. Az almákat kézbe véve a tészta csíkokat rátekerjük. A maradék tésztából leveleket készítünk és a szárakhoz illesztjük. 







Az almákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és a tojás sárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben, pirosra  megsütjük őket. Frissen, ropogósan tálaljuk. Az ínyencek vanília fagylalttal is ehetik.





8 megjegyzés:

  1. Na tudod Kriszti nehezen vennének rá az alma evésre, és így egyben sülve sem érzek rá kísértést, de a tészta és a karamell elfogyna, sőt olyan csodásan néz ki, hogy mivel bátrabb lennék, lehet az első kóstolás után az alma is eltűnne! :)))

    VálaszTörlés
  2. De szépek, nagyon kipróbálós, valakinek meglepinek szánom:)Köszike:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon mutatós darabok, isteni lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon-nagyon szépek, a receptet elolvasva pedig nagyon finomak is lehetnek! :) Milyen jó ötlet a tejkaramellás töltés! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehetett, és persze megint gyönyörű képek készültek :)!!

    VálaszTörlés
  6. Kriszti, gratulálok a fantasztikus Tésztában Sült Karamellás gyönyörüséges almádhoz! Én még ilyen formát nem is láttam...és soha sem kostoltam. De szeretnék egy falatot is, mert el tudom képzelni hogy mennyire mennyei finom!

    VálaszTörlés