A világ egyik legegyszerűbb süteménye. Szerintem el sem lehet rontani. Csak ki kell mérni bögrével a hozzávalókat, alaposan kikeverni és máris mehet a tepsibe. Lehet simán, csak porcukorszórással a tetején, vagy csokimázasan, vagy így, egy kis meggyel megbolondítva... A diós változat is nagyon finom, főleg ha csempészünk bele egy kevés fekete csokoládé darabkákat. Szóval egyszerű és nagyon finom. Hirtelen jött vendégségnél is áldás a receptje. Mire a vendégek leülnek és koccintanak egyet, a süti is elkészül... Ma Lámpás felvonulás lesz a suliban, arra sütöttem reggel. A lánykám is segített benne, úgy hogy még hamarabb elkészült. Még langyos volt, mikor beértünk vele az iskolába...
Hozzávalók:1 bögre /kb. 3 dl. / darált mák, liszt, cukor, tej, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor, 2 bögre magozott meggy. Porcukor a szóráshoz.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a darált mákot, a tejet és a fűszereket. Alaposan kikeverjük a masszát. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát, rászórjuk a magozott meggyet és előmelegített sütőben, 180 C-on, kb. 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük a süteményt. Ha nagyon pirulna a teteje sütés közben, akkor fóliával letakarva sütjük tovább. Sütés után kihűtjük, kockára felvágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.
Illéskrisz Konyhája
Istenien néz ki, és el tudom képzelni milyen finom.
VálaszTörlésHonnan tudtad, hogy éppen egy bögrés-mákos receptre vadászom? ;-) Már mentve is ez a gyönyörűség! :)
VálaszTörlésNa, végre már...nálatok is mértek bögrével. Itt nálunk csak azzal mérünk, és sokkal könnyebb. Imádom a mákos süteményt, de nagyon drága mulatság lenne itt ennyi sok mákot bele mérni egy ilyen finom süteményben. Nagyon drága itt a mák, és csak egy pici üvegben lehet venni amit csak szórni lehet disznek talán sütni való kenyér tetejére. Drágább mint a dió, és az is nagyon drága mostanában.
VálaszTörlésIgazán guszta, finom, és szép mutatós!
Kérek, kérek!!!! Csodaszép:)
VálaszTörlésGyönyörű, mákos is, meggyes is, imádnám:) Gondolom nagy sikere volt a suliban, legalábbis az én gyerekeim imádják a mákot:)
VálaszTörlésKöszönöm Lányok a hozzászólásokat! Kérdeztem Krisztikét a nap végén, hogy na ették a mákos süteményt? Azt válaszolta, hogy nem is látta... Lehet már nap közben elfogyott... :o)))
VálaszTörlésKriszti, nem fogod elhinni! Hétfőn én is ezt sütöttem!! A receptem is hasonló, bár nem teljesen ugyanez... Majd felkerül a blogra is, de egyébként is minimum 3 recept várakozik erre, csak nincs időm feltenni. Mi meggylekvárral ettük - tehát még ez is hasonló. Egyébként tényleg annyira egyszerű és gyors.
VálaszTörlésA fotóid gyönyörűek és hangulatosak, mint mindig. :)
Régi nagy kedvenc ez a süti nálunk is. Nem lehet megunni, annyira finomságos, pláne meggyel vagy valamilyen pikáns lekvárral töltve. A fotóidért megint odáig vagyok.
VálaszTörlésNagyon guszta kis sütemény, és nem bonyolult az elkészítése sem! Öröm ide benézni, mert olyan szépek a fotóid! :)
VálaszTörlésCsak nyelek nagyokat a fotókat nézegetve, nagyon guszta sütemény! :) Az pedig külön tetszik, hogy egyszerűen elkészíthető, igazán háziasszonybarát! :)
VálaszTörlés