"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. november 14., csütörtök

BÖGRÉS MEGGYES-MÁKOS













A világ egyik legegyszerűbb süteménye. Szerintem el sem lehet rontani. Csak ki kell mérni bögrével a hozzávalókat, alaposan kikeverni és máris mehet a tepsibe. Lehet simán, csak porcukorszórással a tetején, vagy csokimázasan, vagy így, egy kis meggyel megbolondítva... A diós változat is nagyon finom, főleg ha csempészünk bele egy kevés fekete csokoládé darabkákat. Szóval egyszerű és nagyon finom. Hirtelen jött vendégségnél is áldás a receptje. Mire a vendégek leülnek és koccintanak egyet, a süti is elkészül... Ma Lámpás felvonulás lesz a suliban, arra sütöttem reggel. A lánykám is segített benne, úgy hogy még hamarabb elkészült. Még langyos volt, mikor beértünk vele az iskolába...


Hozzávalók:1 bögre /kb. 3 dl. / darált mák, liszt, cukor, tej, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor, 2 bögre magozott meggy. Porcukor a szóráshoz.


A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a darált mákot, a tejet és a fűszereket. Alaposan kikeverjük a masszát. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát, rászórjuk a magozott meggyet és előmelegített sütőben, 180 C-on, kb. 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük a süteményt. Ha nagyon pirulna a teteje sütés közben, akkor fóliával letakarva sütjük tovább. Sütés után kihűtjük, kockára felvágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.






Illéskrisz Konyhája



10 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki, és el tudom képzelni milyen finom.

    VálaszTörlés
  2. Honnan tudtad, hogy éppen egy bögrés-mákos receptre vadászom? ;-) Már mentve is ez a gyönyörűség! :)

    VálaszTörlés
  3. Na, végre már...nálatok is mértek bögrével. Itt nálunk csak azzal mérünk, és sokkal könnyebb. Imádom a mákos süteményt, de nagyon drága mulatság lenne itt ennyi sok mákot bele mérni egy ilyen finom süteményben. Nagyon drága itt a mák, és csak egy pici üvegben lehet venni amit csak szórni lehet disznek talán sütni való kenyér tetejére. Drágább mint a dió, és az is nagyon drága mostanában.

    Igazán guszta, finom, és szép mutatós!

    VálaszTörlés
  4. Kérek, kérek!!!! Csodaszép:)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű, mákos is, meggyes is, imádnám:) Gondolom nagy sikere volt a suliban, legalábbis az én gyerekeim imádják a mákot:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Lányok a hozzászólásokat! Kérdeztem Krisztikét a nap végén, hogy na ették a mákos süteményt? Azt válaszolta, hogy nem is látta... Lehet már nap közben elfogyott... :o)))

    VálaszTörlés
  7. Kriszti, nem fogod elhinni! Hétfőn én is ezt sütöttem!! A receptem is hasonló, bár nem teljesen ugyanez... Majd felkerül a blogra is, de egyébként is minimum 3 recept várakozik erre, csak nincs időm feltenni. Mi meggylekvárral ettük - tehát még ez is hasonló. Egyébként tényleg annyira egyszerű és gyors.
    A fotóid gyönyörűek és hangulatosak, mint mindig. :)

    VálaszTörlés
  8. Régi nagy kedvenc ez a süti nálunk is. Nem lehet megunni, annyira finomságos, pláne meggyel vagy valamilyen pikáns lekvárral töltve. A fotóidért megint odáig vagyok.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta kis sütemény, és nem bonyolult az elkészítése sem! Öröm ide benézni, mert olyan szépek a fotóid! :)

    VálaszTörlés
  10. Csak nyelek nagyokat a fotókat nézegetve, nagyon guszta sütemény! :) Az pedig külön tetszik, hogy egyszerűen elkészíthető, igazán háziasszonybarát! :)

    VálaszTörlés