"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. augusztus 25., vasárnap

FOSZLÓS KIFLI...

















Kalácsnak indult, aztán kifli lett belőle. Valahogy úgy éreztem, hogy lekvár is kell a tésztába, nem lesz elég csak a fonás... No, így lett a foszlós kalácsból, lekváros kifli. És milyen jó ötlet volt. Sokkal jobban passzolt ez a süti, a tejfeles lebbencsleves... Ma hús nélküli napot tartottunk. Néha jól esik egy ilyen is. Volt itthon jó sűrű szilvalekvárom, pont annyi amennyi ehhez kellett. Tökéletes lett. Nem folyt ki, és nem volt túl édes sem a kiflikben. 



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1-1 dl tej és tejszín, 1 nagyobb tojás, 3 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor, 1 csapott mokkáskanál só, 1/3 kocka friss élesztő, 1/2 citrom reszelt héja. Lekenéshez: 1 tojás sárgája. Töltelék: sűrű lekvár



Kevés langyos tejben elkeverjük az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a megmaradt tejet és tejszínt meglangyosítjuk. Az összes hozzávalóval, rugalmas kelt tésztát dagasztunk.






 Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd elfelezzük. Két kerek, kb. 25 cm átmérőjű lapot nyújtunk a tésztákból, majd körkéssel 8-8 cikkre felvágjuk. A szélesebb részre sűrű lekvárt teszünk, majd felcsavarjuk kifli formákra. Letakarva 15 percet pihentetjük a kifliket. Felvert tojássárgájával lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, pirosra sütjük a kifliket. Kihűtjük, majd langyosan tálaljuk. Kiváló második fogás egy tartalmas leves után.








Illéskrisz Konyhája



11 megjegyzés:

  1. Milyen csinoskák, de elmajszolnék vagy harmat!

    VálaszTörlés
  2. Olyan szépek ismét a fotóid, jól látszik rajtuk milyen foszlósak a kiflik:)

    VálaszTörlés
  3. Csodásan néz ki és a fotók is annyira tetszenek!! Nagyon szuper és igazán igényes az oldal! Gratulálok!! :)

    VálaszTörlés
  4. Olyan mosolygósak lettek a kiflijeid. Látom az új munkatárs dolgozik serényen. :)

    VálaszTörlés
  5. Meseszépek! :) És a gép ... :) :) :)

    VálaszTörlés
  6. Imádom a finom kiflit...és a tiéd valami fantasztikus és nagyon guszta és finom. Muszáj hogy én is el készitsem ezeket a finomságokat, mert a lányomnak is ugyan ez a Kitchen Aid gép van...de fehér szinben...isteni fantasztikus hogy mennyiféle finomságokat lehet keverni evvel a géppel! Puszillak

    VálaszTörlés
  7. Ezektől a kifliktől keresve sem lehetne szebbet találni! Na és az a kis méhecskés bögre nagyon cuki. :))

    VálaszTörlés
  8. Szia Kriszta! Az új KitchenAid-ról érdeklődnék. Látom, Te sok kelt tésztát készítesz, hogy bírja a dagasztást? Lassan a második kenyérsütőm megy tönkre, és nem tudom, érdemes-e egy harmadikat beújítani (csak dagasztásra használom), vagy inkább egy több mindenre használható konyhai robotgép mellett döntsek. Esetleg van-e infód a KA Classicról, vagy az "kicsi" heti 2-szeri dagasztáshoz? Bocs, hogy így lerohantalak a kérdéseimmel, de a te véleményed nekem többet jelent, mint a fórumok hozzászólásai. Köszi, Betti

    VálaszTörlés
  9. Szia Betti!
    Nekem nagyon bevált a KA. Annyira szépen megdagasztja a tésztát, hogy eddig még sosem láttam ilyennek a kelt tésztáimat. Én csak ajánlani tudom. A Classic egyáltalán nem kicsi, egy 4-5 tagú családnak bőven elég. Mondjuk nekem is van kenyérsütő gépem, de elég ritkán használom mostanában. Szerintem ha dagasztásra kell inkább, akkor én a KA-re szavazok. :o)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon köszönöm a gyors választ! Esetleg még egy kulissza titkot, ha elárulnál: be merted vállalni az e-bayt, vagy itthon szerezted be?

    VálaszTörlés
  11. Itthon vettem. Én nem mernék külföldről...

    VálaszTörlés