"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. október 15., kedd

KLASSZIKUS SÓS PEREC















"Gyerekek, gyerekek szeretik a perecet..." No, nálunk nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is. Perecet ritkán eszünk, hacsak nem megyünk éppen állatkertbe, cirkuszba vagy moziba. Nagyon finomak ott is, de a frissen sült házi változat se kutya. Gondoltam a tartalmas, aranyló húsleves mellé jó kiegészítő lesz majd. Érdekes, mi a húslevessel olyan jól tudunk lakni, hogy egy komplett második fogást, már nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk enni utána. Nem is csoda, hiszen a főtt hús, a sok zöldség és a csigatészta kiváltképp laktató étek és a finom léről már nem is beszélve... Szóval perecet sodortam délután, finomat és sósat.



Hozzávalók: 55 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 1 dl olaj, 3 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál tejpor. A lekenéshez: 1 felvert tojás. A sós kencéhez: 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál só, kevés víz.



Az élesztőt a langyos, kissé cukros, 1 dl tejben felfuttatjuk. Mikor felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk, lazán átgyúrjuk majd 8-10 darabra vágjuk. Minden darab tésztából sodrunk egy 60 cm hosszú tészta csíkot, meghajlítjuk perec formára, majd a pereceket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Konyharuhával letakarjuk a pereceket, majd még 1/4 órát pihentetjük. Mikor ismét keltek egy kicsit a perecek, akkor a felvert tojással lekenjük őket és előmelegített sütőben, 175 C-on pirulásig sütjük. Az utolsó 5 percben kikeverjük a sós mázhoz a lisztet, a sót és a vizet, majd a már majdnem megsült pereceket meglocsoljuk vele. Akkor jó a massza állaga, ha szépen folyik és krémes. A sós kencével áthúzott pereceket még 5 percet sütjük, majd kivesszük őket a sütőből. Rácsra téve kihűtjük a sós pereceket, és frissen fogyasztjuk.












Illéskrisz Konyhája
 


8 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatosak ezek a perecek, szépek lettek! :)
    Nekem is van egy sós perec receptem, csak azt szódabikarbonátos vízbe kell "előfőzni", s én így érzem a szódabikarbónát ízét egy kicsit. Kifogom próbálni a Te recepted szerint is, biztos nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek:) Nekünk a bajor perec a kedvencünk, amit főzni kell szódabikarbónás vízben, de ez sokkal egyszerűbb és ugyanolyan gyorsan elfogyna:)

    VálaszTörlés
  3. Hát ezek csodaszépek lettek, kedvem lenne beleharapni az egyikbe :)

    VálaszTörlés
  4. Jajj, úgy szeretem az ilyen perecet, jó lenne kipróbálni:) Csodaszép fotók ismét:)

    VálaszTörlés
  5. Olyan kis formatervezettek. A moziban először mindig a "mázat" rágcsálom le róla, de a film végére a perec is elfogy. Ez biztos sokkal finomabb. Látszik, milyen foszlós és puha. Csodásak a képek is, mint mindig.

    VálaszTörlés
  6. Jaj, de szeretem!! Annyiszor készülök sütni, de nem mertem eddig még nekiesni, mert félek,hogy a végére csúnyán kelne meg és nem is lehetne kivenni belőle, hogy perec formát takar. :o)

    VálaszTörlés
  7. Kipróbáltam ezt a finomságot, és tényleg nagyon FINOM! Jó recept! :) És szépek a képek!

    VálaszTörlés