"Gyerekek, gyerekek szeretik a perecet..." No, nálunk nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is. Perecet ritkán eszünk, hacsak nem megyünk éppen állatkertbe, cirkuszba vagy moziba. Nagyon finomak ott is, de a frissen sült házi változat se kutya. Gondoltam a tartalmas, aranyló húsleves mellé jó kiegészítő lesz majd. Érdekes, mi a húslevessel olyan jól tudunk lakni, hogy egy komplett második fogást, már nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk enni utána. Nem is csoda, hiszen a főtt hús, a sok zöldség és a csigatészta kiváltképp laktató étek és a finom léről már nem is beszélve... Szóval perecet sodortam délután, finomat és sósat.
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 1 dl olaj, 3 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál tejpor. A lekenéshez: 1 felvert tojás. A sós kencéhez: 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál só, kevés víz.
Az élesztőt a langyos, kissé cukros,
1 dl tejben felfuttatjuk. Mikor felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval
együtt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kétszeresére
kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk, lazán
átgyúrjuk majd 8-10 darabra vágjuk. Minden darab tésztából sodrunk egy 60
cm hosszú tészta csíkot, meghajlítjuk perec formára, majd a pereceket
egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Konyharuhával letakarjuk a
pereceket, majd még 1/4 órát pihentetjük. Mikor ismét keltek egy kicsit a
perecek, akkor a felvert tojással lekenjük őket és
előmelegített sütőben, 175 C-on pirulásig sütjük. Az utolsó 5 percben
kikeverjük a sós mázhoz a lisztet, a sót és a vizet, majd a már majdnem
megsült pereceket meglocsoljuk vele. Akkor jó a massza állaga, ha szépen folyik és krémes. A sós kencével áthúzott pereceket még 5 percet sütjük, majd
kivesszük őket a sütőből. Rácsra téve kihűtjük a sós pereceket, és frissen fogyasztjuk.
Illéskrisz Konyhája
Nagyon kívánatosak ezek a perecek, szépek lettek! :)
VálaszTörlésNekem is van egy sós perec receptem, csak azt szódabikarbonátos vízbe kell "előfőzni", s én így érzem a szódabikarbónát ízét egy kicsit. Kifogom próbálni a Te recepted szerint is, biztos nagyon finom. :)
Nagyon szépek lettek:) Nekünk a bajor perec a kedvencünk, amit főzni kell szódabikarbónás vízben, de ez sokkal egyszerűbb és ugyanolyan gyorsan elfogyna:)
VálaszTörlésHát ezek csodaszépek lettek, kedvem lenne beleharapni az egyikbe :)
VálaszTörlésJajj, úgy szeretem az ilyen perecet, jó lenne kipróbálni:) Csodaszép fotók ismét:)
VálaszTörlésIgazán csinosak!
VálaszTörlésOlyan kis formatervezettek. A moziban először mindig a "mázat" rágcsálom le róla, de a film végére a perec is elfogy. Ez biztos sokkal finomabb. Látszik, milyen foszlós és puha. Csodásak a képek is, mint mindig.
VálaszTörlésJaj, de szeretem!! Annyiszor készülök sütni, de nem mertem eddig még nekiesni, mert félek,hogy a végére csúnyán kelne meg és nem is lehetne kivenni belőle, hogy perec formát takar. :o)
VálaszTörlésKipróbáltam ezt a finomságot, és tényleg nagyon FINOM! Jó recept! :) És szépek a képek!
VálaszTörlés