Idejét sem tudom megmondani, hogy mikor sütöttem utoljára tortát vagy krémes süteményt. Legfőképpen azért, mert semmilyen ünneplésre méltó esemény nem történt velünk az elmúlt nyáron. Sőt... Hacsak a kislányom születésnapját nem említem meg, amit idén sajnos nem én rendeztem meg. Ez a kis utólagos "krémes finomság" neki készült, pont ilyen alkalomból. Kicsit újra gondoltam a Rigó Jancsit és az alsó rétegbe, gesztenyekrém került. Különleges lett és nagyon finom... Érdemes egyszer kipróbálni. Nem egy könnyed, diétás sütikocka, de néha ennyi belefér a mindennapokba vagy az ünnepnapokba...
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 18 dkg cukor, 9-9 dkg liszt illetve Holland kakaópor, 1/2 csomag sütőpor, csipet só, 5 kanál víz, 1 kanál olaj. Gesztenyekrém: 2 csomag gesztenyepüré, 2-3 kanál Holland kakaópor, 2 kanál tej vagy tejszín, ízlés szerint porcukor, 2 kanál Tea vaj. Kakaós hab: 1/2 liter tejszín, ízlés szerint porcukor, 3 kanál Holland kakaópor. Tetejére: 20 dkg étcsokoládé, 2 kávéskanál olaj.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. Kikeverjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük. A tojások fehérjéjét kemény habbá felverjük egy csipet sóval, majd lazán beleforgatjuk a tojáshabot a kakaós krémbe. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20x30 cm-es tepsit és a piskóta masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, 175 C-on, készre sütjük a piskóta alapot. Mikor megsült, kihűtjük, széleit levágjuk, majd lapjában elfelezzük a tésztát. Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a kétféle tölteléket. A gesztenyemasszát tálba tesszük és a többi hozzávalóval együtt, krémesre keverjük. A tejszínbe elkeverjük a kakaóport és a porcukrot, majd kemény habot verünk belőle. A sütemény összeállítása: az egyik lapot visszatesszük a tepsibe, rákanalazzuk a gesztenyés krémet és szépen elsimítjuk a tetejét. Erre a rétegre kerül, a kakaós tejszínhab. A süteményt befedjük a másik piskótalappal és kissé lenyomkodjuk, hogy a rétegek szépen összeálljanak. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és langyosan a sütemény tetejére kenjük. Tálalásig hűtőbe tesszük a süteményt, majd kockára felvágva tálaljuk.
Illéskrisz Konyhája
Ez tényleg kínzás, mennyire szép!:
VálaszTörlésNekem ez a gesztenyés változat jobban bejön, mint a "sima" Rigó Jancsi. :) Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésCsodaszép, biztos nagyon finom is!
VálaszTörlésGyönyörű lett és biztosan isteni finom is!! Csakúgy, mint az előző ételek is, amiket most néztem végig, mert kicsit még mindig el voltam havazva. A túrós kuglóf, a kenyérke, a pohárkrém, mindegyik csodás. Örülök, hogy jobban vagy :)!!
VálaszTörlésÓóóó, de szép lett. Mindent szeretek, ami gesztenyés, biztosan ez sem lenne kivétel. Sőt! A fő kedvenc lenne.
VálaszTörlésGyönyörűséges szeletek, a gesztenyével kombinálva pedig igazán fincsi lehet! :)
VálaszTörlésJézusom, ez úgy van felvágva, mint egy profi cukrászdában! Örülök, hogy visszatértél és valld be nyugodtan új hivatásodként a cukrászatot választottad ;-)
VálaszTörlésDe szépen szeletelted!! Gyönyörűek a képeid - csorog a nyálam már így reggel is... :o)
VálaszTörlésÓh, de csodás süti. Nagyon ügyes vagy :-)
VálaszTörlésNagyon látványos, guszta! Az íze is mennyei lehet, nekem bejönnek a gesztenyés sütik.
VálaszTörlésUtoljára hát bizony egy profi magyar cukrászdában láttam ilyen gyönyörü Rigó Jancsit, és pedig az már legalább harminc éve volt, és akkor sem volt olcsó dolog megvenni egy darabkát...a tiéd egy mesebeli álom, és mennyei finom, Kriszti! Puszillak
VálaszTörlésSzépségesre sikeredett! :)
VálaszTörlés