"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. július 17., hétfő

~ SPAGHETTI ALLA NERANO ~

 

 




















Most van a cukkini ideje, azt hiszem bővelkedhetünk a termésében. Minden üzlet, piac, roskadásig van a különböző fajtájától. A legnépszerűbb a haragoszöld héjú, de láttam már egész világoszöldet, dundit, hosszúkásat, kicsit, nagyot, gömb alakút. Mivel nem egy karakteres ízű zöldség, ezerféle módon készíthetjük el. Töltve, rántva, sütve, levesnek, krémnek vagy éppen főzeléknek. Nálunk teljesen mindegy, én bárhogy szeretem. A minap is vettem belőle 3 zsenge darabot, és találtam a Pinterest-en hozzá egy tésztás receptet. Ma el is készült, és baromi finom lett! Igazán könnyed, nyárias étel. Vacsorára kitűnő választás lehet.

 

Hozzávalók 4 személyre: 3 db. zsenge cukkini, olaj a sütéshez, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 50 gr. vaj, 3-4 kanál olíva olaj, 1 csomag spagetti tészta, 250 gr. pecorino vagy parmezán sajt, 4-5 levélke friss bazsalikom. 


A cukkiniket megmossuk, szárazra töröljük, két végét levágjuk és félcenti vastagra felkarikázzuk. Bő, forró olajban pirosra kisütjük őket. Papírszalvétára szedjük ki őket, hogy a felesleges olaj leitatódjon róla. 






Míg sülnek a cukkini karikák, addig egy nagyobb lábosban sós vizet forralunk és 'al dente' megfőzzük benne a spagettit. Veszünk egy nagyobb serpenyőt, majd a vajat habzásig hevítjük az olíva olajjal és beledobjuk a szálasra felvágott fokhagyma gerezdeket. Mikor átsültek a fokhagyma darabok, mehet bele a sült cukkini és szétcsipkedett bazsalikom levél. Kissé átsütjük az egészet, majd teszünk hozzá két merőkanál tészta főzővizet. Sózzuk, borsozzuk és megvárjuk, míg kissé besűrűsödik a szaft. 



Ez után mehet a főzővízből egyenes hozzá a tészta is. Átforgatjuk, megszórjuk egy csésze reszelt pecorino vagy parmezán sajttal. 




Azzal is átforgatjuk és máris tálalhatjuk a cukkinis tésztát. Sült cukkini szeleteket, reszelt parmezán sajtot teszünk rá, majd kevés olíva olajat csepegtetünk a tészta tetejére. Mennyei!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése