"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. július 12., szerda

~ PROVENCE-I TÖLTÖTT CUKKINI ~

 

















 


Szeretek piacra járni, mert mindig találok valami különleges, nem mindennapi élelmiszert. Most ilyen cuki gömböcskéket találtam cukkiniből. Tudtam, hogy meg fogom tölteni őket, csak még nem tudtam, hogy mivel. Az eredeti recept ami megtetszett, az kolbásztöltléket írt, de azt én nem nagyon szeretem, így maradt a zsenge csirke hús. Inkább a fűszerezésére koncentráltam, hogy az legyen ütős a receptben. Meg is találtam, mint provanszi fűszerkeverék... Isteni lett! A cukkini kissé ress maradt, a töltelék pedig szaftos a cukkini hústól és a tejföltől. Nagyon hamar elkészült. Érdemes megkóstolni, ha szereted a cukkiniből készült ételeket.


Hozzávalók 4 személyre: 8 db. kisebb gömb cukkini, 3 szál újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3-4 kanál olaj, 1 db. csirkemell  filé, 1 pohár rizs, 2 db. kemény paradicsom, 1 paprika, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék, 4-5 levél bazsalikom, ízlés szerint só. Tálaláshoz: fokhagymás tejföl, vágott petrezselyemzöld.


A rizst leöblítjük és másfélszeres vízmennyiségben puhára pároljuk egy csipet sóval. Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk és a kétféle aprított hagymákat pirítani kezdjük benne. Míg pirul a hagyma, addig a csirkemellet nagyon apróra felvágjuk, kissé megsózzuk és a hagymához adjuk. Kevergetve azt is sütni kezdjük. Közben a paprikát és a kimagozott paradicsomot szintén apróra felkockázzuk és azt is a húshoz adjuk. Néha megkevergetve sütjük tovább. A cukkiniket megmossuk, szárazra töröljük, a tetejüket szárral együtt levágjuk. 





Karalábévályóval kivájjuk a cukkini húsát és felaprítjuk. Mehet a sülő húshoz az is. Addig sütjük a húsos keveréket, amíg átpuhul benne minden. Ízesítjük a provanszi fűszerkeverékkel, a vágott bazsalikommal és ízlés szerint sóval. Kb.15-18 perc kell hozzá, hogy elkészüljön. Mikor elkészült, levesszük a tűzről. A párolt rizst a töltelékhez keverjük. A kivájt cukkinik aljára teszünk egy-egy kanál tejfölt, majd belekanalazzuk a tölteléket. A végén ráillesztjük a cukkini kalapokat. Így töltjük meg az összes cukkinit. 








Mikor betöltöttük mindet, akkor tepsibe pakoljuk őket, olajjal egy kicsit meglocsoljuk, majd alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben, 200 °- fokon, 20 percig pároljuk, utána a fóliát levéve róla, még 25 percig sütjük a cukkiniket pirulásig. 200 ml. tejfölbe 2 gerezd fokhagymát reszelünk és egy csipet sóval ízesítjük. Ezzel a tejfölkrémmel tálaljuk, kevés petrezselyemmel megszórva. Nagyon finom!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése