"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. március 3., szerda

~ FONOTT LÁNGOS ~

 







 

 Mostanság nem járok piacra, így a lángosevés is elmarad. Pedig a jó piacos lángosnál nincs is jobb szombati reggeli. De már esküszöm hiányzik. Jó forrón megkenni azzal a fokhagymás trutyival, menet közben lavírozva megenni, utána pedig lehörpinteni a műanyag pohárból a citromos teát..., szóval azért van ennek is fílingje. Bár nem sütnek mindenhol finom lángost ezt valljuk be, mert ettem már zsírtól tocsogó, át nem sült, cipőtalp lángost...., illetve meg sem ettem. Egy lángos legyen puha, de mégis roppanós, a széle legyen dundi és foszlós, a közepe pedig ropogós és vékony... Na, igen kábé.... Most, hogy máris elszabadult az ember fantáziája a jó lángosról, máris írom az én, kicsit eltérő formációmat. Nyilván az alaptészta változatlan maradt, csak az alakja lett formabontó. Fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal...


Hozzávalók 6-8 lángoshoz: 500 gr. sima liszt, 25 gr. friss élesztő, 350 ml. langyos víz, 1 kanál tejföl, 1-1 kanál só és cukor. Sütéshez: bő olaj. Tálaláshoz: fokhagyma, tejföl, reszelt sajt.


Az élesztőt fél deci langyos, cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, a cukrot, majd hozzáadjuk a maradék langyos vizet, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és a táltól is. Rugalmas tésztát kell hogy kapjunk. Kiolajozott tálba tesszük a tésztát és meleg helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, gyengén lisztezett lapra borítjuk, finoman átgyúrjuk és elosztjuk 6 - 8 darabra. Minden darabot harmadolunk és megfonunk hármas fonásban, mintha copfot készítenénk. A kész lángosokat egy tiszta konyharuhával letakarjuk és még 20-25 percet kelesztjük. Míg kelnek a lángosok, addig egy lábosban olajat forrósítunk, de csak annyira, hogy ne égjen az olaj, mert akkor hirtelen fog sülni a lángos és nem fog rendesen átsülni. A megkelt lángosokat szép aranybarnára megsütjük, egyszer megfordítva. Mikor szépen megsültek, konyhai papírtörlőre szedjük ki őket, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk és ne legyenek zsírosak. Áttört fokhagymával bedörzsöljük a fonott lángosokat, tejfellel lekenjük és bőven szórunk rájuk reszelt sajtot. Forrón fogyasztjuk. Természetesen ha nem akarjuk megfonni a tésztát, akkor csak simán kerekre húzva is kisüthetjük a lángosokat...


 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése